EUR: 333,72 Ft
CHF: 305,59 Ft
2019. szeptember 22., vasárnap
Móric

Életmód

Nyári egészségkalauz szívbetegeknek

A szívbetegeknek fokozottan érdemes vigyázniuk magukra a kánikulai időszakban és időjárási frontok idején. Különösen igaz ez, ha 50 év felettiek, társbetegségeik vannak és/vagy túlsúlyosak.

Erre figyeljünk

1. Bizonyos szívgyógyszerek, például a béta-blokkolók, a vízhajtók, vagy a kalciumcsatorna-blokkolók fokozhatják a szervezet melegre adott reakcióit.


2. A megváltozott körülmények – például egy-egy gyors lehűlés, nagymértékű felmelegedés – viszonylag gyors alkalmazkodásra kényszerítik szervezetünket. A szív- és érrendszeri betegségben szenvedők ezt nehezebben viselik, az ő szervezetük számára jóval nagyobb erőfeszítést jelent a kompenzáció.

3.  Ha közeledik a melegfront, csökken a vérnyomás, gyakoribbá válik a stroke, a szívinfarktus, a trombózis, az embólia, és a közlekedési balesetek száma is növekszik.


4. Ha tartósan meleg van, érzékenyebbek a sebek, a hegek, gyakoribbá válnak a keringési zavarok, a reumatikus panaszok.

5. Ha átvonult a melegfront, a szívműködés és a légzés gyorsabbá válik, a vérnyomás emelkedik. Mivel fokozódik a vérzésre való hajlam, gyakoribb az orr-, a gyomor- és az agyvérzés, az embólia, valamint a vérrögös érelzáródás.

Ezt tegyük

  1. Fontos a vízivás – Rendszeresen kortyoljunk vizet, különösen fizikai aktivitás alatt és után. Nem szabad eljutni a kiszáradásig, aminek tünete a kínzó szomjúságérzés, szájszárazság, fejfájás, gyengeség, a vizelet mennyiségének csökkenése vagy ájulás. Szívbetegség esetén különösen veszélyes, hogy ilyenkor nagyobb munkára kényszerül a szív (ez erős szívdobogást is okozhat), és azt sem árt tudni, hogy a kiszáradás sokszorosára növeli a szívinfarktus és agyvérzés kockázatát.
  2. Pihenjünk többet – Még a legkönnyebb tevékenység esetén is ajánlatos rendszeres szünetet tartaniuk a szívbetegeknek, amikor leülnek, lefekszenek, esetleg lezuhanyoznak, és regenerálódnak egy kicsit. A nagy meleg ugyanis még az egészséges szervezetet is megterheli, a szívbetegeknek pedig még több energiába kerül az alkalmazkodás.
  3. Kérjünk segítséget a kardiológustól – A kánikula hatására a perifériás erek kitágulnak, a vérnyomás gyakran ingadozni kezd, és erősebben is izzadunk – ami nyilván megváltoztatja a vízháztartást –, és ez együtt erősen megviselheti a szívet – ismerteti dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa. – A kánikula felerősítheti a gyógyszerek hatását, ami esetleg arra engedi következtetni a betegeket, hogy csökkenthetik az adagot, vagy el is hagyhatják az adott szert, ez azonban veszélyes lehet! A rendszeres kardiológiai kivizsgálással és kontrollokkal elérhető a jó, biztonságos állapot, hatékonyan segíthetünk a szervezetnek az adaptációban.

Kapcsolódó Cikkek