2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Egyéb Dunaújváros

Nyári jótanácsok kicsiknek és nagyoknak

Számos fórumon kapunk útmutatást arra vonatkozóan, hogyan is étkezzünk, napozzunk, mennyi folyadékot fogyasszunk a nyári hónapokban. Összeszedtük mikre érdemes leginkább odafigyelnünk az évnek ebben a szakában.

A nyári időszakban például az egyik lényeges egészségügyi kockázat a szökőkút, amely mellett mindannyian nap mint nap elmegyünk. A szakember szerint viszont fontos, hogy valóban csak elmenjünk mellette és gyönyörködjünk benne, mert a vize sok olyan kórokozót rejthet, ami akár a gyerekekre, akár a felnőttekre veszélyes lehet. A vizének tisztaságát nem ellenőrzik folyamatosan, és mivel sok állat, például a városi madarak is előszeretettel fürdenek benne, nekünk nem tanácsos. Ráadásul, ha sokáig nem működik a szökőkút vagy nagy a hőség, baktériumok is elszaporodhatnak a vizében.


A medencés strandokon jogszabály szerint kötelező a vízminőség folyamatos ellenőrzése, ezért az egészségügyi kockázatok ebben a tekintetben alacsonyabbak. Fontos előírás a mártózás előtti zuhanyzás. A testünkön megtelepszenek olyan baktériumok, mikroorganizmusok, amelyek a medence vizében aztán elszaporodhatnak és másokat megbetegíthetnek. De ez például életet is menthet, ugyanis napozás után, felhevült testtel belecsobbanni a hideg vízbe nem veszélytelen vállalkozás – szívmegállást is okozhat.

Fontos a megfelelő folyadékbevitel
MTI Fotó: Balázs Attila

Az erős napsugárzás ellen szintén érdemes hatékonyabban védekezni ezekben a hónapokban. Abban szakember tud leginkább segíteni, hogy valakinek az adott bőrtípusával mennyi időt szabad a napon tartózkodni. Ezt az időt lehet aztán különböző faktorszámú naptejekkel, védő krémekkel kitolni. Ezeknél a készítményeknél a lejárati határidőt mindenképpen szem előtt kell tartani! A fejünket mindig ajánlott egy kalappal vagy kendővel takarni, hogy ne kockáztassuk a napszúrást. A gyerekeknél ez még lényegesebb.


A szökőkútban hűsölés jó mókának tűnhet, de rengeteg betegség forrása lehet

Egy nyaralásnál egészségügyi tekintetben is érdemes elővigyázatosnak lenni, hiszen például az egzotikus országokba utazás előtt egyes védőoltásokat erősen ajánlott felvenni. Kirándulások alkalmával, de a hétköznapokban is a kullancsokra oda kell figyelni. Tévhit, hogy a fákról potyoghatnak a fejünkre, a kullancs inkább a nedvesebb avarban, a gazosabb, bokrosabb területeken fordul elő. Ellenük a legjobb védekezés a világos, zárt ruházat és természetesen a rendszeres önvizsgálat.

Ilyenkor ajánlott könnyedebben táplálkoznunk, az idény gyümölcsök fogyasztása kifejezetten jótékony hatású
Fotó: Lokál

Nyáron fontos még a megfelelő folyadékbevitel és a könnyű táplálkozás. A gyümölcsök, zöldségek ilyenkor frissek, ezért a könnyű ételek elkészítése nem is lehetne egyszerűbb, folyadék- és ásványianyag-pótlásra szintén készíthetünk magunk zöldség- és gyümölcsleveket.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.

 • Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  A barkó népdal ünnepét  tartották szeptember 15-én Kissikátorban, a művelődési ház előtti téren felállított sátorban.  Az eseményre meghívást kapott Arló, Borsodszentgyörgy, Járdánháza  népdalköre, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület és természetesen felléptek a házigazdák, a Kissikátori Harmonika-és Népdalkör.