EUR: 324,02 Ft
CHF: 285,34 Ft
2018. szeptember 25., kedd
Eufrozina, Kende

Egyéb Tatabánya

Nyáron kitárul a Gerecse Kapuja

Jó ütemben halad a turisztikai látogatóközpont építése a Tatabánya fölött magasodó Kő-hegyen, a Turul-emlékmű szomszédságában. A Gerecse Kapuját még idén nyáron átadják a természetjáróknak.

Tatabánya önkormányzata több évtizedes igényt elégít ki azzal, hogy látogatóközpontot épít a Gerecse bejárataként számon tartott Kő-hegyen, a sok látogatót vonzó Turul-emlékműnél. Schmidt Csaba polgármester a bokrétaünnepségen elmondta: a vázlattervek készítésére Kossuth- és Ybl-díjas építészeket hívtak meg, akiknek munkáiból kiállítást rendeztek. A szakmai zsűri végül Dévényi Sándort bízta meg a munkával. A neves szakember egy repülni készülő turulmadárra emlékeztető épületet tervezett.


A térség vonzó turisztikai célpontja épül

A polgármester szerint a város egyik kitörési pontja a turizmus. A település elhelyezkedése és természeti adottságai (jó megközelíthetősége, a Gerecse és a Vértes vonzereje, a Duna közelsége, a millennium tiszteletére emelt szobor és a Szelim-barlang különlegessége) alkalmassá teszi az ilyen fejlesztésekre – tette hozzá a városvezető. Úgy látja, hogy a tatabányai turizmus fejlesztésekor a kiaknázatlan lehetőségek találkoznak a megváltozott igényekkel.

Bencsik János, Tatabánya országgyűlési képviselője a bokrétaünnepségen kiemelte, hogy a nemzeti oldal kormánya számára kiemelten fontos a turizmus fejlesztése, és ennek érdekében számos sikeres programot indított: egyebek mellett felújította az útvonalakat és a szállásokat, sőt új turistaházakat is épít. A politikus a Gerecse Kapujától is olyan fontos célok elérését várja, mint az idegenforgalmi bevételek növekedése, a helyi gazdaság élénkülése, a lokális termékek és szolgáltatások piacra kerülése, valamint a vállalkozói kedv és a tőkebeáramlás fokozódása, illetve a prioritásként meghatározott munkahelyteremtés.


A beruházás közel 700 millió forintos költségvetése 514 millió forint európai uniós támogatásból és az önkormányzat által biztosított önrészből áll. Ebből a pénzből nemcsak az épületet építik meg, hanem annak környezetét is fejlesztik: új parkolókat alakítanak ki, biztonságosabbá válik az emlékmű környezete, új tanösvények, via ferrata útvonalak és tűzrakóhelyek létesülnek, valamint egy játszótér is épül.

A Gerecse Kapuja 500 négyzetméteren interaktív kiállítótérrel, étteremmel, ajándékbolttal, konferenciateremmel, a via ferratához felszereléskölcsönzővel, valamint parkolóval és akadálymentesített mellékhelyiségekkel várja majd a turistákat.

A projektről a www.gerecsekapuja.eu oldalon lehet bővebben olvasni.

Készült a Gerecse kapuja turisztikai látogatóközpont kialakítása című TOP-6.1.4-15-TB1-2016-00001 azonosítószámú projekt keretében, az Európai Unió támogatásával, Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzatának megbízásából.”

Kapcsolódó Cikkek