EUR: 323,44 Ft
CHF: 286,50 Ft
2018. december 14., péntek
Szilárda

Belföld

Nyugdíj, ápolási díj, tartós ápolást végzők időskori támogatása

Az ápolási díjra való jogosultság főszabály szerint megszűnik, ha az ápolási díjban részesülő hozzátartozó öregségi nyugdíjas lesz és a nyugdíja összege meghaladja az ápolási díj összegét.

Kivételes esetben azonban az ápolási díj a nyugdíj mellett is folyósítható.


Az állandó és tartós gondozásra szoruló súlyosan fogyatékos személy ápolására tekintettel kapott ápolási díjra, valamint a kiemelt ápolási díjra való jogosultság ugyanis az öregségi nyugdíj mellett továbbra is fennáll, ha a nyugdíjra való jogosultság keletkezését megelőző napon e két ápolási díj valamelyikére a nyugdíjba vonuló hozzátartozó jogosult volt, és a nyugdíjjogosultság kezdő napját megelőző húsz éven belül e két ápolási díj valamelyikére való jogosultsága legalább tíz évig fennállt.

A szociális törvény idén már lehetővé teszi a tartós ápolást végzők időskori támogatásának igénylését is a súlyosan fogyatékos gyermekét otthon gondozó és a nyugdíjjogosultságát megszerző szülő számára.


A havonta 50 ezer forint összegű nyugdíjkiegészítő ellátásban az az öregségi nyugdíjban részesülő személy részesülhet aki a gyermekét (ideértve a már nagykorú személyeket is) az öregségi nyugdíjra való jogosultságot megelőzően legalább 20 évig saját háztartásában gondozta és e tevékenység alapján ápolási díjban részesült és az ellátás formája legalább egy évig emelt összegű, vagy kiemelt ápolási díj volt.

Ha a szülő a gyermekét 20 évig saját háztartásában gondozta, azonban ezen időtartam egy részében nem ápolási díjban, hanem a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermekre tekintettel folyósított családtámogatási ellátásban (GYES-ben) részesült, a GYES idejét – legfeljebb 10 éves időtartamban – hozzá lehet számítani a 20 éves gondozási időszakhoz.

A tartós ápolást végzők időskori támogatása és az ápolási díj párhuzamosan folyósítható. A tartós ápolást végzők időskori támogatása – amely nem minősül nyugellátásnak  – adómentes juttatás és bírósági végrehajtás esetén mentes a letiltás alól.

Dr.Farkas András

www.nyugdijguru.hu

Kapcsolódó Cikkek

 • Vandálok gyújtogattak Budapesten

  Vandálok gyújtogattak Budapesten

  Sokmilliós kárt okoztak a fővárosnak azok az ellenzék által felkorbácsolt csoportok, amelyek szerda este Bubi-kerékpárokat vertek szét, padokat gyújtogattak és rátámadtak a Parlamentet őrző rendőrökre.

 • Demeter Márta továbbra is titkolózik

  Demeter Márta továbbra is titkolózik

  Mint arról már korábban beszámoltunk, közérdekű adatigényléssel fordult az Origo Demeter Mártához, annak érdekében, hogy megtudják, kiket foglalkoztat országgyűlési keretéből.

 • Így őrzi a TEK a karácsonyi vásárokat – Fotók!

  Így őrzi a TEK a karácsonyi vásárokat – Fotók!

   A kedd esti strasbourgi terrorcselekményt követően a magyar kormány úgy döntött, hogy fokozott biztonsági intézkedéseket hajt végre, hogy hazánkban még véletlenül se történhessen meg hasonló tragédia mint a francia városban.