EUR: 315,69 Ft
CHF: 280,92 Ft
2019. március 26., kedd
Emánuel

Egyéb XXI.kerület

Őket ismerték el a kerület napján

Csepel napján díszpolgári címet kapott Jenei János pedagógus és Sára Ernő tervezőgrafikus. A testület posztumusz díszpolgári címben részesítette dr. Koncz Jánost, a kerület egykori főjegyzőjét. Csepel Örökség Díjjal ismerték el Mahó Andrea színésznő, énekesnő és dr. Szentkirályi Aladár, a Fasang Árpád Zeneiskola igazgatója munkáját.

Borbély Lénárd, Csepel polgármestere emlékeztetett, július 18-a Csepel újratelepítésének fontos dátuma: 1712-ben e napon írták alá azt az úrbéri szerződést, amely lehetővé tette Csepel újranépesítését.


Jenei János, a Széchenyi István Általános és Kéttannyelvű Általános Iskola pedagógusa több mint négy évtizede tanít Csepelen. Hitvallása szerint a sport nemes eszköz az ember egészséges és minden területen kiteljesedő életéhez. Az elmúlt évtizedekben közel 350 kerületi és 120 Budapest-bajnok nevelkedett a kezei alatt. 1995-től a Királymajor Diáksport Egyesület elnöke, 2004 óta a kerületi testnevelési munkaközösség vezetője.

Sára Ernő tervezőgrafikus Ferenczy Noémi- és Csepel örökség díjas, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, Magyarország érdemes művésze. Munkásságának fő területe az emblémák, címerek tervezése, de otthonosan mozog a kis nyomtatványok, katalógusok, oklevelek és zászlók tervezésében. Nevéhez fűződik Csepel címerének, zászlajának és egyéb arculati elemeinek megtervezése. Igazi lokálpatriótaként mindig fontos volt számára a kerület sorsa.


Dr. Koncz János, a kerület egykori főjegyzője 27 éven át, a II. világháború befejezéséig töltötte be ezt a tisztséget. 1944-ben megtagadta a nyilasok parancsát, amely Csepel kiürítését írta elő. Miután letartóztatták, többezres tömeg gyűlt össze a Szent Imre téren, hogy megakadályozzák a városrész kiürítését. A tömeg nyomására a kiürítési parancsot visszavonták.

Mahó Andrea színésznő, énekesnő iskoláit Csepelen végezte, majd a Győri Nemzeti Színházban kapta első énekes szerepét. Az igazi sikert az Operaház Fantomja c. musicalben nyújtott alakítása hozta el számára. 2003-ban az év musical-énekesnőjének választották. Artisjus-díjas, három lemeze jelent meg.

Dr. Szentkirályi Aladár a Fasang Árpád Zenei Iskola intézményvetője. A Kolozsváron diplomázott hegedűművész 2012-től irányítja a nagy múltú intézményt. A hangszerét virtuóz módon megszólaltató zenész valódi közösségi, csapatteremtő ember. Kitartó munkájának köszönhetően mutatkozhattak be a Csepeli Szimfonikusok, akik már számos nagyszerű koncerttel ajándékozták meg a csepelieket. Idén szakmai irányításával rendezték meg a Csepeli Művészeti Szemlét, amely sok tehetséges gyermek bemutatkozását tette lehetővé.

Kapcsolódó Cikkek

  • Cipőfűzővel fojtotta meg élettársát egy rab

    Cipőfűzővel fojtotta meg élettársát egy rab

    Emberölés és fogolyszökés miatt emelt vádat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség egy nagyecsedi férfi ellen, aki tavaly júniusban börtönbüntetését töltötte, de eltávozása alatt megfojtotta 19 éves élettársát – közölte a főügyészség vezetője kedden az MTI-vel.

  • Hatvanmillió forintra bírságolták a Magyar Posta biztosítót

    Hatvanmillió forintra bírságolták a Magyar Posta biztosítót

    Összesen 60 millió forint bírságot szabott ki a jegybank a Magyar Posta biztosítóira: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyebek közt nyilvántartási, adatszolgáltatási, informatikai, ügyféltájékoztatási, panaszkezelési és a biztosítási szerződési feltételeket érintő jogsértések miatt hozott intézkedéseket és rótt ki bírságot a Magyar Posta Biztosító Zrt.