2019. szeptember 19., csütörtök
Vilhelmina

Belföld

Okosabban költenek az iskolások

Nemzetközi elismerést kapott hazánk a gyerekek pénzügyi nevelését célzó Global Money Week program kapcsán. A rendezvénysorozatot egy nonprofit szervezet indította annak érdekében, hogy világszerte küzdjön a szegénység ellen. 

A programot szervező Child and Youth Finance International szerint a leghatásosabb eszköz, ha az emberek megismerkednek az alapvető pénzügyi kérdésekkel, megtanulják, hogyan bánjanak a pénzzel, és tisztában vannak azzal, hogy anyagi boldogulásukért ők is sokat tehetnek. A hazai program egy tematikus hétből, illetve tanórai anyagokból áll, amelyek fókuszában a mindennapi pénzügyek kezelése áll. A projektgazda az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a programhoz a tartalomfejlesztő munkát a Pénziránytű Alapítvány végzi.


– Százötven ország vesz részt ebben a programban, közülük mindössze tizenkilencet hívtak meg Rijádba, a díjátadóra, köztük hazánkat is – mondta el lapunknak Bernáth Julianna, az alapítvány munkatársa. – Ez hatalmas siker, hiszen a kiválasztás szempontjai általában az újítás, valamint az elérés, ami nálunk évről évre egyre magasabb. A tavalyihoz képest közel százötven új iskola csatlakozott a programhoz, amiben így már körülbelül kétszázezer diák vesz részt – tette hozzá a szakember. Vasné Botár Ágnes, a Keleti Károly Szakgimnázium igazgatója szerint nagyon fontos a korai pénzügyi nevelés.

– Már az első évben csatlakoztunk a programhoz, mert nagyon fontos, hogy a diákok már az önálló életük kialakítása előtt megtanuljanak a saját költségvetési keretükkel gazdálkodni – magyarázta a csatlakozás okát az igazgató, aki hozzátette, hogy felméréseik szerint diákjaik nyitottabbá váltak pénzügyeik kezelésében, és egyre többen rendelkeznek saját bankszámlával és bankkártyával.


Kapcsolódó Cikkek