EUR: 333,72 Ft
CHF: 305,67 Ft
2019. szeptember 20., péntek
Friderika

Egyéb Veszprém

Önkormányzati cég veszi át a helyi járatokat

Önkormányzati cég üzemelteti január elsejétől a helyi járatos közlekedést. A váltással olyan problémákat oldanának meg, mint a járműpark elöregedése, a következetlen menetrend vagy a modern szolgáltatások hiánya.

Könnyebb lesz a felszállás: alacsony padlós buszok jönnek (fotó: Domján Attila)

A háttérben egy ideje már zajlik az átállás előkészítése, a VKSZ Zrt. szakemberei azon dolgoznak, hogy 2019. január elsején zökkenőmentesen történjen meg a váltás. A jelenleg az ÉNYKK Zrt. által működtetett városi tömegközlekedésről sokat elmond, hogy az 50 futó buszból 21 még eurós besorolású, a járműpark átlagos életkora 20,9 év. Az utasok száma folyamatosan csökken, egyre többen döntenek úgy, hogy inkább autóval közlekednek, ami a nemcsak a környezetet szennyezi, de megnehezíti a parkolást is a belvárosban és a lakótelepeken.


Ezen változtatnának a terület önkormányzathoz vonásával. A tervek szerint januártól nem járhatnának nyolc évnél idősebb buszok a helyi járatos közlekedésben, ráadásul minden járműnél alapelvárás lesz az alacsony padló, a légkondicionáló és az utastájékoztató rendszer megléte.

A jelenlegi járműpark átlagos életkora közel 21 év (fotó: Domján Attila)

Ezzel együtt a menetrendet is átszabnák a szakemberek. Ütemesebbé, kiszámíthatóbbá tennék a járatok sűrűségét, néhány vonal meghosszabbításával eddig nem lefedett területeket vonnának be a közösségi közlekedésbe. Újdonság, hogy éjszakai járatok is indulnak majd a 4-es és az 5-ös vonalakon.


Fejlesztik a szolgáltatásokat is. A megállókban egyértelmű, könnyen értelmezhető tájékoztató táblákat helyeznek ki, valamint digitális forgalomfigyelő eszközökkel folyamatos tájékoztatást adnak a buszok érkezéséről, az esetleges késésekről. A menetrend és a buszinfó elérhető lenne mobilapplikációról is, így az utasok azt is pontosan kiszámíthatják, hogy mikor érdemes elindulni otthonról.

Átláthatóbbá válnak a megállókban kihelyezett táblák is (fotó: Domján Attila)

Változások lesznek a bérletek értékesítésében is. Jegyautomatákból, valamint a nagyobb létszámú munkahelyeken kihelyezett jegyárusítóktól is lehetővé válik majd a bérletvásárlás, ezzel is csökkentve a pénztáraknál a hónapok elején rendszeres sorokat. A havi bérletek érvényessége is átalakul: az eddig megszokott, elsejétől a következő hónap ötödikéig érvényes időszak helyett a jövő évtől a vásárlás napjától számított egy hónapig lehet majd utazni a szelvényekkel.

Az önkormányzat nem tervezi a jegyárak emelését a változások miatt.

Kapcsolódó Cikkek

  • Jól halad a sétány építése

    Jól halad a sétány építése

    Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

  • Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

    Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

    Öt év alatt 50 kilométernyi utat újítana fel a vásárhelyi polgármesterjelölt, aki rendbe tenné a város járdáit, növelné a tram-train szerelvények számát, kártalanítaná a nyomvonal mellett lévő üzleteket, és elektromos buszokkal oldaná meg a helyi tömegközlekedést.