EUR: 333,42 Ft
CHF: 303,57 Ft
2019. szeptember 18., szerda
Diána

Egyéb Veszprém

Operától a reggae-ig

Világsztárokat látott vendégül Veszprém július 11. és 14. között: tizenötödik alkalommal rendezték meg a VeszprémFestet.

Csütörtökön a program visszaköltözhetett a História-kertbe (Fotó: Domján Attila)

A nyitónapon a szeles, esős időjárás miatt a Veszprém Arénában rendezték meg Ziggy Marley koncertjét. A reggae-énekes most koncertezett először Magyarországon, és két dal között elmondta, hogy nagyon tetszik neki az ország. A világbékét hirdető művész nemcsak énekelt, de az instrumentális részeknél táncra is perdült vokalista énekesnőivel. A repertoár széles spektrumában igen meglepő módon megjelent – egy részlet erejéig – a The Beatles örök érvényű slágere, az All You Need Is Love.


Aloe Blacc óriási bulit csinált (fotó: Kovács Bálint)

Csütörtökön aztán az égiek kegyesebbek voltak: a fesztivál visszatérhetett az eredetileg meghirdetett helyszínre, a História-kertbe, ahol elsőként Aloe Blacc és Amy Macdonald lépett fel. Blacc egyszerűen laza volt: egy-egy dal előtt felvezetésként mesélt a zene- és táncimádatáról, a hip-hop gyökereiről, hogy higgyünk az álmainkban, hogy mit jelentett neki a közös munka a nemrégiben elhunyt Aviciivel. A színpadon őt váltó Amy Macdonald számaiban határozottan ott lüktetett a skót felföld nemes szépsége, egy cseppnyi misztikum és betörhetetlenség, a kisvárosok és falvak egyszerű bája.

A koncerteket nagy érdeklődés övezte (fotó: Kovács Bálint)

A péntek az operáé volt: a közönséget a tapasztalt VeszprémFest-válogatott szórakoztatta. A négy nagynevű énekes – Miklósa Erika, Rost Andrea, José Cura és Ramón Vargas – számára nem volt ismeretlen a fesztivál közege, mindannyian felléptek már a rendezvényen a korábbi években. Cura ott bábáskodott a program születésénél: ő volt a VeszprémFest történetének legelső fellépője, még 2004-ben. Vargas és Rost Andrea Verdi Rigolettójában szerepelt együtt 2005-ben. Vargas aztán még egyszer visszatért, 2008-ban, akkor már Miklósa Erika oldalán. Mondhatjuk tehát, hogy a négy sztár hazai pályán szolgálta ki a közönséget péntek este.


Joss Stone tette fel a pontot az i-re (fotó: Domján Attila)

A programsorozatot szombat este Joss Stone zárta. Stone a színpadon hol szerény angol lány volt, hol rockistennő, hol költeményből kilépett díva. Magáról azt állította, hogy botrányosan rossz zenei ízlése van, de amit csinált, ahogy a különböző műfajokhoz nyúlt és azokat egymással vegyítette, ennek az ellenkezőjét sugallta. Az előadó és közönsége együtt lélegzett, kölcsönösen jól reagáltak egymás poénjaira, és végső soron Joss Stone-nak igaza lett, amikor azt mondta: a zene összehoz minket.

A fesztivál két kísérőrendezvénye is nagy sikert aratott: Lajkó Félix és vendégei három estén át szórakoztatták a közönséget a jezsuita templomkertben és a Hangvillában, a Rozé Rizling és Jazz Napok pedig tíz napig tartó dzsemborit költöztetett az Óváros térre.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • A BDO-é a legjobb csapat

  A BDO-é a legjobb csapat

  Minden eddiginél kiegyenlítettebb küzdelmet hozott a legjobb céges focicsapatok Tatabányán rendezett döntője, ahol fővárosi győztes vihette haza a serleget vasárnap a Földi Imre Sportcsarnokból.

 • Meghalt Marton László

  Meghalt Marton László

  Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező –…

 • Darth Vader beveszi a Bálnát

  Darth Vader beveszi a Bálnát

  Idén decemberben mutatják be a mozikban a Csillagok Háborúja kilencedik epizódját, amely a Skywalker kora címet kapta. Az ikonikus űreposz budapesti rajongói pedig most nem akárhogy készülhetnek a premierre, hiszen szeptember 15-től a Bálnába költözik a Csillagok háborúja – The Fans Strike Back kiállítás.

 • Még virágosabb lett a Szent István út

  Még virágosabb lett a Szent István út

  Újabb automata öntözőrendszerrel felszerelt virágládák helyeztek ki a nagy forgalmat elbíró Szent István útra, így ismét sokkal barátságosabb és zöldebb lett a győri belváros.