EUR: 333,72 Ft
CHF: 305,59 Ft
2019. szeptember 22., vasárnap
Móric

Belföld

Orbán csúcsra járatta a diplomáciát

Orbán Viktor és egyben Magyarország megítélése egyre kedvezőbb a világon. Hazánk miniszterelnöke az elmúlt hetekben nem akármilyen diplomáciai menetelést hajtott végre, hiszen nyolc ország államfőjével, illetve miniszterelnökével találkozott.

A Lokál Deák Dániel politológust, a Figyelő főmunkatársát arról kérdezte, mit is jelent, hogy a magyar kormányfő a világ meghatározó hatalmainak vezetőivel találkozott.


– A balliberális ellenzék folyamatosan azzal vádolta a miniszterelnököt, hogy elszigetelt, és Magyarországnak igazából már nincsenek is komolyan vehető külkapcsolatai. Ugyanakkor az elmúlt hetekben Orbán Viktor az összes komolyan vehető világpolitikai vezetővel találkozott. Ez azt mutatja, hogy Magyarország pozíciója az Európai Unión belül rendkívül erős, és nem lehet arról beszélni, hogy hazánk el lenne szigetelődve – mondta lapunknak Deák Dániel.

A politológus kérdésünkre, hogy milyen hozadékuk lehet ezeknek a találkozóknak, elmondta: Magyarországnak fontos szövetségeseket kell szereznie az Európai Unión belül ahhoz, hogy a kötelező betelepítési kvótákkal kapcsolatos viták során képviselni tudja álláspontját.


– Nagyon fontos szempont, hogy a V4-ek szövetségesi tábora folyamatosan bővüljön – hangsúlyozta Deák Dániel, aki szerint most arra kell készülni, hogy a „diplomáciai nagyüzem” tovább folytatódik, és Orbán Viktor keresi azokat a partnereket és potenciális szövetségeseket, akikkel az Európai Unión belül, illetve szerte a világon tudjuk képviselni azokat az érdekeket, amelyek összekötnek bennünket – fogalmazott Deák Dániel.

19 nap alatt 8 találkozó

Angela Merkel német kancellár: július 5.

Li Ko-csiang kínai miniszterelnök: július 6.

Recep Tayyip Erdogan török elnök: július 9.

Emmanuel Macron francia elnök: július 10.

Donald Trump amerikai elnök: július 11.

Vlagyimir Putyin orosz elnök: július 15.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök: július 18.

Dusko Markovic montenegrói miniszterelnök: július 24.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Magyarországon ma a zsidó közösség biztonságban és nyugodalomban élhet

    Magyarországon ma a zsidó közösség biztonságban és nyugodalomban élhet

    Magyarországon ma a zsidó közösség biztonságban és nyugodalomban élhet, büszkék vagyunk a múltunkra, hagyományainkra, és úgy gondoljuk, hogy Magyarországon és Budapesten nemcsak múltja, hanem jelene és jövője is van a zsidó közösségnek – mondta Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija vasárnap Budapesten, a közösség két új Duna menti zsinagógájának és két új tóratekercsének avatási ünnepségén.