EUR: 333,72 Ft
CHF: 305,67 Ft
2019. szeptember 20., péntek
Friderika

Külföld

Orbán: Magyarország megvédi Európát

Intenzív vitát folytatott tegnap Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor magyar miniszterelnök Berlinben. Bár a felek alapvetően másként látják az Európát fenyegető migrációs kérdést, vannak közös megközelítések, és Németország is elismeri: a technikai határzárral Magyarország egész Európát, így benne Németországot is védi.

– Németország és Magyarország máshonnan nézi a világot, ezért máshogy is látja, de ez nem akadályozza meg az együttműködést – fogalmazott közös sajtótájékoztatójukon Orbán Viktor, miután „intenzív” tárgyalást folytatott Angela Merkel német kancellárral Berlinben. – Voltak közös megközelítések és eltérő álláspontok is – folytatta Merkel, aki szerint jó az együttműködés a Frontex és a migránsokat kibocsátó országokban folytatott segélyezés területén is. – Ha a véleményeink különbözőek is, fontos, hogy a párbeszéd megmaradjon – mondta a kancellár.

/Fotó: MTI

 

Orbán Viktor arról is biztosította német kollégáját, hogy a magyar határ védett, onnan migránsok nem érkezhetnek sem Németországba, sem máshova, ugyanakkor hozzátette: Magyarország azért épített kerítést a déli határaira, hogy visszanyerje az ellenőrzést saját országának területe fölött. – A németek biztosak lehetnek abban, hogy Magyarország végvári kapitány módjára védi Németországot is – mondta a miniszterelnök, aki azonban már az előző napi, Horst Seehofer belügyminiszterrel folytatott megbeszélésen világossá tette: Magyarország nem kíván befogadni egyetlen további migránst sem.

/Fotó: MTI

Ugyanakkor elismerték: jogi vita alakult ki a migránsok regisztrációjával kapcsolatban, mert a magyar álláspont szerint az EU területére nem érkezhetnek Magyarországon keresztül menekülők, azok vagy Görögországban vagy Bulgáriában lépnek be az unióba, így a németeknek oda is kell visszaküldeniük őket.


Német újságírói kérdésre Orbán Viktor visszautasította a feltételezést, miszerint hazánk nem szolidáris a migránsokkal szemben.

– Napi 24 órában nyolcezer ember fegyverrel védi a déli határt, amelyen ha belépnének a migránsok, azonnal Németországba mennének. Naponta négy-öt ezer migráns érkezne Németországba határvédelem hiányában, ezért ez komoly szolidaritást jelent Magyarország részéről – fogalmazott Orbán, aki szerint a humánus segítségnek olyannak kell lennie, amely nem indít újabb menekülthullámot. – A kérdés az, hogyan segíthetünk humánusan. Ha azt mondjuk, hogy jöhetnek a migránsok, jönni is fognak. A segítséget helyben, Afrikában és a Közel-Keleten kell megadni – szögezte le a miniszterelnök.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek