EUR: 323,25 Ft
CHF: 287,41 Ft
2018. december 10., hétfő
Judit

Belföld

Oroszország több mint 600 műholdat akar felbocsátani a következő tíz évben

Oroszország 640 műholdat akar a világűrbe juttatni Szféra (égbolt) nevű új űrkutatási programja keretében a következő 10 év alatt – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán a Roszkozomosz, az orosz űrkutatási hivatal vezetésével találkozva.

A műholdakat három szakaszban bocsátják fel 2022-ig, 2024-ig és 2028-ig. Az új műholdakat a navigáció és a távközlés terén, valamint a Föld távoli megfigyelésére használják fel – tette hozzá az orosz elnök.


Putyin fontosnak nevezete, “hogy mind a hazai vállalkozások és külföldi partnereink érdeklődést mutassanak a program iránt, és hogy a lehető leggyorsabban hozzálássanak a megvalósításához”.

A Szféra önálló szövetségi program lesz, amelyhez ma megkaptuk az elnök belegyezését – jelentette be a találkozó után Dmitrij Rogozin, a Roszkozmosz vezetője.

A találkozón az orosz elnök hangsúlyozta annak fontosságát, hogy az orosz űrkutatási program más projektjeit is időben megvalósítsák, azaz 2021-re már útnak indíthassák az Angara hordozórakétákat, 2022-ben megkezdhessék a Szojuz-5 rakéták tesztrepüléseit, és 2028-ban egy szupernehéz rakéta indulhasson a világűrbe, amely képes lesz több mint 50 tonna terhet szállítani.

Kapcsolódó Cikkek