EUR: 323,97 Ft
CHF: 285,38 Ft
2018. szeptember 26., szerda
Jusztina

Egyéb Szeged

Orrfacsaró bűz terjeng Szeged mellett

Még mindig problémát jelent a városunk melletti sertéstelep felől érkező bűz, pedig korábban azt ígérték, a szag megszűnik.

Olvasóink hívták fel a figyelmet arra, hogy Szeged mellett hányingert keltő szag észlelhető. A bűz forrása feltehetőleg a közeli sertéstelep. Ezt igazolja az is, hogy a telephez egyre közelebb érve a szag csak erősödik s mellette szinte már kibírhatatlan a bűz.


Az igazgató szerint a hatóságok mindent rendben találtak, de a telephez közeledve a bűz erősödik

Még 2011-ben tett arra ígéretet a Pigmark Kft., hogy egy akkor új technológia bevezetésének köszönhetően megszűnhet a bűz, ám ahogyan azt azóta többször is lehetett tapasztalni, ez nem történt meg teljesen.

A Szeged és Sándorfalva közötti autópálya mellett elterülő ipartelepen több mezőgazdasági cég is található. Ezek közül viszont egyedül csak a Pigmark Kft. foglalkozik nagyüzemi állattartással, azaz dolgozik olyan területen, ami kellemetlen szagokkal jár. A telepen található többi cég dolgozó arról számolnak be, hogy bár a szagokat időről időre ők is érzik, de már hozzászoktak, így nem zavarja őket.


Az érintett céget sajnos lehetetlen utolérni, ugyanis kapuikat zárva tartják és a telefont sem veszik fel. Egy 2015-ös beszámoló szerint a cég akkoriban több mint 12 ezer sertést tartott a telepen. Ezt a számot még az is tovább erősíti, hogy az adataik szerint a 2015-öt megelőző öt évben folyamatosan nőtt az állatok száma a telepen. Ezzel párhuzamosan természetesen az ammónia és metán mint légszennyező anyagok kibocsátása is növekedett.

A cég 2009-ben szakmai nyelven fogalmazva egy rekultivációs munkára fogta a szagot. Ez azt jelenti, hogy akkoriban éppen a trágyatárolókkal kapcsolatban végeztek munkálatokat. Később, már 2011-ben a Pigmark Kft. még a kapuit is kinyitotta az emberek előtt, hogy bizonyítsa, a förtelmes bűz nem tőlük ered. Abban az évben még egy új beruházásuk is volt, amitől azt várták, hogy a szagokat végleg megszünteti.

Ez a bizonyos beruházás nem más volt, mint egy biogázerőmű, amiben évente 19 ezer tonna híg trágyát dolgoznak fel.

A sertéstelep mellett lévő Agroplanta cég a bűz kapcsán még azt is megjegyezte, hogy nyaranta nem csupán a sertéstelep jelenthet problémát, hanem a tőlük nem mesze lévő szeméttelep is, ahonnan sokszor rosszabb szagok terjednek, mint a sertéstelepről.

A szegedma.hu oldalon olvasható cikk megjelenése után sikerült beszélni a Pigmark Kft. ügyvezető igazgatójával, Laczi Róberttel. Az igazgató elmondása alapján a szagok miatt a sertéstelep egyáltalán nem tehető felelőssé, ugyanis náluk a hatóságok is mindent rendben találnak. Ehhez az igazgató még azt is hozzátette, hogy a fentebb olvasható számokhoz képest 2015 óta csökkent az állatállomány.

Ahogyan ő fogalmazott, náluk még a fű is élére van állítva. Bár elismerte, hogy a mezőgazdasági tevékenységek bizonyos szagokkal járhatnak, de amit most érezni a levegőben, az nem az állattartás miatt lehet, hanem a biogázüzemben tárolt anyagok miatt.

Kapcsolódó Cikkek