2019. szeptember 17., kedd
Zsófia

Egyéb Kecskemét

Országosan is egyedülálló térdműtétet hajtottak végre

Hazánkban egyedülálló térdműtétet végeztek Kecskeméten. Egy olyan új térdprotézist alkalmaztak az orvosok, amelynek élettartama hosszabb, és a térd működését is megkönnyíti.

Egy 56 éves kecskeméti hölgynek helyeztek be térdprotézist a megyei kórházban. Azonban nem akármilyent, az országban egyedülálló eszközt használtak az orvosok, amely olyannyira kuriózum, hogy Európában csak négy országban dolgoznak ezzel az új anyagból készült protézissel.


– Két lényeges dolog érinti a betegeket: az egyik a protézis élettartama, a másik pedig a működése, hogy mennyire könnyen és milyen mozgástartományban mozog a térd. Ezekben jelent fejlődést az új módszer, illetve az operáció során alkalmazott műszerkészlet sokkal precízebb, és könnyebben, egyszerűbben beültethető a rendszer – mondta dr. Kovács Gyula, a Bács-Kiskun Megyei Kórház Ortopédiai Osztályának osztályvezető főorvosa.

A térdprotézis polietilén anyaga E-vitaminnal van átitatva és sokkal kopásállóbb mint elődjei

A protézis külső dizájnja jelentősen megújult, nőtt a méretválaszték, így kisebb csontvesztéssel jár a beültetésük. Ráadásul a nők részére elkészült egy olyan változat, amelynek oldalai keskenyek, így nagyobbá válik a csontlefedettség. A polietilén anyag pedig E-vitaminnal van átitatva és kopásállóbb. Egy hagyományos térdprotézis élettartama 15-20 év, ami ezzel az új termékkel várhatóan 5-10 évvel nő. Azonban ezeket a protéziseket még nem kaphatja meg mindenki.


– Minden betegnek nem tudjuk adni jelenleg, mert az OEP fixen finanszíroz. Azaz egy térdprotézisre körülbelül 800 ezer forintot kap a kórház, a hagyományos termékek áfával együtt mintegy 400 ezer forintba kerülnek, ez pedig olyan 600 ezerbe – hangsúlyozta dr. Janositz Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Kórház Ortopédiai Osztályának főorvosa.

Az új protézist tehát már tesztelik Kecskeméten. Cél az, hogy mindenki a legmegfelelőbb pótlást kaphassa meg, megkönnyítve a betegek lábadozását és javítva az életminőségüket.

Kapcsolódó Cikkek

 • A BDO-é a legjobb csapat

  A BDO-é a legjobb csapat

  Minden eddiginél kiegyenlítettebb küzdelmet hozott a legjobb céges focicsapatok Tatabányán rendezett döntője, ahol fővárosi győztes vihette haza a serleget vasárnap a Földi Imre Sportcsarnokból.

 • Meghalt Marton László

  Meghalt Marton László

  Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező –…

 • Még virágosabb lett a Szent István út

  Még virágosabb lett a Szent István út

  Újabb automata öntözőrendszerrel felszerelt virágládák helyeztek ki a nagy forgalmat elbíró Szent István útra, így ismét sokkal barátságosabb és zöldebb lett a győri belváros.

 • Megtelik a szegedi égbolt

  Megtelik a szegedi égbolt

  Magyar produkciók és különleges külföldi gépek, valamint egyszerre három hőlégballonverseny várja az érdeklődőket a legnagyobb hazai repülős rendezvényen, a pénteken kezdődő IV.