2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Egyéb Kecskemét

Országosan is egyedülálló térdműtétet hajtottak végre

Hazánkban egyedülálló térdműtétet végeztek Kecskeméten. Egy olyan új térdprotézist alkalmaztak az orvosok, amelynek élettartama hosszabb, és a térd működését is megkönnyíti.

Egy 56 éves kecskeméti hölgynek helyeztek be térdprotézist a megyei kórházban. Azonban nem akármilyent, az országban egyedülálló eszközt használtak az orvosok, amely olyannyira kuriózum, hogy Európában csak négy országban dolgoznak ezzel az új anyagból készült protézissel.


– Két lényeges dolog érinti a betegeket: az egyik a protézis élettartama, a másik pedig a működése, hogy mennyire könnyen és milyen mozgástartományban mozog a térd. Ezekben jelent fejlődést az új módszer, illetve az operáció során alkalmazott műszerkészlet sokkal precízebb, és könnyebben, egyszerűbben beültethető a rendszer – mondta dr. Kovács Gyula, a Bács-Kiskun Megyei Kórház Ortopédiai Osztályának osztályvezető főorvosa.

A térdprotézis polietilén anyaga E-vitaminnal van átitatva és sokkal kopásállóbb mint elődjei

A protézis külső dizájnja jelentősen megújult, nőtt a méretválaszték, így kisebb csontvesztéssel jár a beültetésük. Ráadásul a nők részére elkészült egy olyan változat, amelynek oldalai keskenyek, így nagyobbá válik a csontlefedettség. A polietilén anyag pedig E-vitaminnal van átitatva és kopásállóbb. Egy hagyományos térdprotézis élettartama 15-20 év, ami ezzel az új termékkel várhatóan 5-10 évvel nő. Azonban ezeket a protéziseket még nem kaphatja meg mindenki.


– Minden betegnek nem tudjuk adni jelenleg, mert az OEP fixen finanszíroz. Azaz egy térdprotézisre körülbelül 800 ezer forintot kap a kórház, a hagyományos termékek áfával együtt mintegy 400 ezer forintba kerülnek, ez pedig olyan 600 ezerbe – hangsúlyozta dr. Janositz Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Kórház Ortopédiai Osztályának főorvosa.

Az új protézist tehát már tesztelik Kecskeméten. Cél az, hogy mindenki a legmegfelelőbb pótlást kaphassa meg, megkönnyítve a betegek lábadozását és javítva az életminőségüket.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.