2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Egyéb Kecskemét

Országosan is egyedülálló térdműtétet hajtottak végre

Hazánkban egyedülálló térdműtétet végeztek Kecskeméten. Egy olyan új térdprotézist alkalmaztak az orvosok, amelynek élettartama hosszabb, és a térd működését is megkönnyíti.

Egy 56 éves kecskeméti hölgynek helyeztek be térdprotézist a megyei kórházban. Azonban nem akármilyent, az országban egyedülálló eszközt használtak az orvosok, amely olyannyira kuriózum, hogy Európában csak négy országban dolgoznak ezzel az új anyagból készült protézissel.


– Két lényeges dolog érinti a betegeket: az egyik a protézis élettartama, a másik pedig a működése, hogy mennyire könnyen és milyen mozgástartományban mozog a térd. Ezekben jelent fejlődést az új módszer, illetve az operáció során alkalmazott műszerkészlet sokkal precízebb, és könnyebben, egyszerűbben beültethető a rendszer – mondta dr. Kovács Gyula, a Bács-Kiskun Megyei Kórház Ortopédiai Osztályának osztályvezető főorvosa.

A térdprotézis polietilén anyaga E-vitaminnal van átitatva és sokkal kopásállóbb mint elődjei

A protézis külső dizájnja jelentősen megújult, nőtt a méretválaszték, így kisebb csontvesztéssel jár a beültetésük. Ráadásul a nők részére elkészült egy olyan változat, amelynek oldalai keskenyek, így nagyobbá válik a csontlefedettség. A polietilén anyag pedig E-vitaminnal van átitatva és kopásállóbb. Egy hagyományos térdprotézis élettartama 15-20 év, ami ezzel az új termékkel várhatóan 5-10 évvel nő. Azonban ezeket a protéziseket még nem kaphatja meg mindenki.


– Minden betegnek nem tudjuk adni jelenleg, mert az OEP fixen finanszíroz. Azaz egy térdprotézisre körülbelül 800 ezer forintot kap a kórház, a hagyományos termékek áfával együtt mintegy 400 ezer forintba kerülnek, ez pedig olyan 600 ezerbe – hangsúlyozta dr. Janositz Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Kórház Ortopédiai Osztályának főorvosa.

Az új protézist tehát már tesztelik Kecskeméten. Cél az, hogy mindenki a legmegfelelőbb pótlást kaphassa meg, megkönnyítve a betegek lábadozását és javítva az életminőségüket.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.

 • Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  A barkó népdal ünnepét  tartották szeptember 15-én Kissikátorban, a művelődési ház előtti téren felállított sátorban.  Az eseményre meghívást kapott Arló, Borsodszentgyörgy, Járdánháza  népdalköre, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület és természetesen felléptek a házigazdák, a Kissikátori Harmonika-és Népdalkör.