EUR: 333,72 Ft
CHF: 305,59 Ft
2019. szeptember 22., vasárnap
Móric

Külföld

Őssejtek agyba ültetésével kezelnék a Parkinson-kórt

Átprogramozott őssejtek agyba ültetésével kezelné a Parkinson-kórt egy japán kutatócsoport: szerdán kezdenek hozzá a klinikai kísérletekhez, amelyekkel áttörést szeretnének elérni a betegség kezelésében.

A Parkinson-kórt az agysejtek által termelt dopamin hiánya okozza, a kutatók pedig régóta reménykednek abban, hogy őssejtek alkalmazásával visszaállítható a neurotranszmitter vegyi anyag normál termelődése.


Az elmúlt évben a Kiotói Egyetem kutatói sikerrel alkalmaztak emberi úgynevezett indukált pluripotens sejteket (iPS), hogy visszaállítsák majmok agysejtjeinek normál működését.

Az iPS-sejteket úgy hozzák létre, hogy eltávolítják egy egyén érett sejtjeit például a bőrből vagy vérből és újraprogramozzák, hogy úgy viselkedjen, mint egy embrionális őssejt. Ezután dopamintermelő agysejtekké alakítják.


“Ez lesz a világ első klinikai kísérlete, amelynek során iPS-sejteket használnak Parkinson-kór kezelésére” – mondta Takahasi Dzsun, a Kiotói Egyetem iPS-sejteket kutató központjának professzora a héten tartott sajtótájékoztatón.

A kutatóközpontot az a Jamanaka Sinja irányítja, aki 2012-ben John Gurdon brit tudóssal közösen kapta az orvostudományi Nobel-díjat az érett sejtek indukált pluripotens sejtekké való programozásának technikájáért.

A kísérletben résztvevő pácienseket azok közül választják ki, akiket jelenleg kezelnek a Kiotói Egyetemi Kórházban.

“Körültekintően és mégis gyorsan, a Kiotói Egyetemi Kórházzal együttműködésben végezzük a kutatást, hogy az iPS-sejteket használó új kezelés a lehető leghamarabb eljusson a páciensekhez” – fogalmazott Jamanaka az intézmény közleményében. A szakértők a társadalombiztosítás által fedezett kezelést kívánnak kifejleszteni.

Az, hogy a klinikai kísérlet iPS-sejteket használ emberi embrionális sejtek helyett, azt jelenti, hogy a kezelés elfogadható lesz például Írországban és több latin-amerikai országban, ahol az embrionális sejtek alkalmazása tiltott.

A Sumitomo Dainippon gyógyszergyár közölte, hogy 2023 márciusára már elkezdené a megfelelő gyógyszer értékesítését a klinikai kísérlet alapján.

A Parkinson-kórt a dopamintermelő neuronok számának csökkenése okozza az agyban, hatására kéz- és lábremegés, testi merevség jelentkezik. Bár a tünetek enyhíthetőek kezelésekkel, jelenleg a betegségre nincs gyógymód.

A szerdán kezdődő tesztek során másoktól levett és az egyetemen tárolt idegensejteket ültetnek be a páciensek agyába a sérült idegsejtek kiegészítésére. A beültetendő idegsejteket olyan emberektől származó sejtek felhasználásával állítják elő, akik olyan típusú immunitással rendelkeznek, amely csökkenti az átültetett sejtek kilökődésének kockázatát.

Japánban a becslések szerint 160 ezer ember szenved Parkinson-kórban. A legtöbb páciensnél az 50-es éveiben vagy később jelentkeznek a tünetek, a páciensek száma az öregedő társadalom miatt folyamatosan emelkedik.

Kapcsolódó Cikkek