EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 23., vasárnap
Tekla, Líviusz

Egyéb Érd

Ötmillió forint is lehet a bírság

A legvégső határidő, ameddig meg kell akadályozni a parlagfű virágbimbójának kialakulását, június 30-án lejárt. Ez volt a parlagfű-mentesítési türelmi idő, a hatóságok ezt követően kötelesek hatósági eljárást kezdeményezni azon földhasználókkal, illetve tulajdonosokkal szemben, akik elmulasztották a parlagfű elleni védekezést.

Amennyiben a parlagfű elleni védekezési kötelezettségének a földhasználó nem tesz eleget, közérdekű védekezést kell elrendelni. Ezt követően belterületen a jegyző, külterületen – az ingatlanügyi hatóság által helyszíni ellenőrzésről felvett jegyzőkönyv alapján – a növény- és talajvédelmi hatóság köteles hatósági eljárást indítani azokkal szemben, akik elmulasztották a parlagfű elleni védekezést.


Nem elegendő, ha valaki lekaszálta a szennyezett földterületet; azt tiszta, parlagfű-mentes állapotban meg is kell őrizni
Fotó: Temesi László

A növényvédelmi bírság alapja a parlagfűvel fertőzött terület nagysága. A bírság mértéke belterületen és külterületen egyaránt 15 ezer forinttól ötmillió forintig terjed.

Fontos tudni, hogy a hatósági intézkedéshez – közérdekű védekezés végrehajtása, bírság kiszabása – nem szükséges a sérelem – egészségkárosodás – bekövetkezése, e körben elégséges a védekezési kötelezettség elmulasztásának megállapítása. Arra tekintettel, hogy a parlagfű-mentesítés minden állampolgár közös érdeke, és eredményt csak összefogással, illetve közös felelősségvállalással lehet elérni, kevés eleget tenni a fenti jogszabályi kötelezettségnek: szükséges figyelemmel lenni arra is, hogy nem elegendő, ha június 30. napjáig valaki lekaszálta a szennyezett földterületet. Azt meg is kell őrizni tiszta, parlagfűmentes állapotban – olvasható a Járási Hivatal tájékoztatójában.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.