EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Egyéb Érd

Ötmillió forint is lehet a bírság

A legvégső határidő, ameddig meg kell akadályozni a parlagfű virágbimbójának kialakulását, június 30-án lejárt. Ez volt a parlagfű-mentesítési türelmi idő, a hatóságok ezt követően kötelesek hatósági eljárást kezdeményezni azon földhasználókkal, illetve tulajdonosokkal szemben, akik elmulasztották a parlagfű elleni védekezést.

Amennyiben a parlagfű elleni védekezési kötelezettségének a földhasználó nem tesz eleget, közérdekű védekezést kell elrendelni. Ezt követően belterületen a jegyző, külterületen – az ingatlanügyi hatóság által helyszíni ellenőrzésről felvett jegyzőkönyv alapján – a növény- és talajvédelmi hatóság köteles hatósági eljárást indítani azokkal szemben, akik elmulasztották a parlagfű elleni védekezést.


Nem elegendő, ha valaki lekaszálta a szennyezett földterületet; azt tiszta, parlagfű-mentes állapotban meg is kell őrizni
Fotó: Temesi László

A növényvédelmi bírság alapja a parlagfűvel fertőzött terület nagysága. A bírság mértéke belterületen és külterületen egyaránt 15 ezer forinttól ötmillió forintig terjed.

Fontos tudni, hogy a hatósági intézkedéshez – közérdekű védekezés végrehajtása, bírság kiszabása – nem szükséges a sérelem – egészségkárosodás – bekövetkezése, e körben elégséges a védekezési kötelezettség elmulasztásának megállapítása. Arra tekintettel, hogy a parlagfű-mentesítés minden állampolgár közös érdeke, és eredményt csak összefogással, illetve közös felelősségvállalással lehet elérni, kevés eleget tenni a fenti jogszabályi kötelezettségnek: szükséges figyelemmel lenni arra is, hogy nem elegendő, ha június 30. napjáig valaki lekaszálta a szennyezett földterületet. Azt meg is kell őrizni tiszta, parlagfűmentes állapotban – olvasható a Járási Hivatal tájékoztatójában.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.