EUR: 333,72 Ft
CHF: 305,59 Ft
2019. szeptember 22., vasárnap
Móric

Egyéb Érd

Ötmillió forint is lehet a bírság

A legvégső határidő, ameddig meg kell akadályozni a parlagfű virágbimbójának kialakulását, június 30-án lejárt. Ez volt a parlagfű-mentesítési türelmi idő, a hatóságok ezt követően kötelesek hatósági eljárást kezdeményezni azon földhasználókkal, illetve tulajdonosokkal szemben, akik elmulasztották a parlagfű elleni védekezést.

Amennyiben a parlagfű elleni védekezési kötelezettségének a földhasználó nem tesz eleget, közérdekű védekezést kell elrendelni. Ezt követően belterületen a jegyző, külterületen – az ingatlanügyi hatóság által helyszíni ellenőrzésről felvett jegyzőkönyv alapján – a növény- és talajvédelmi hatóság köteles hatósági eljárást indítani azokkal szemben, akik elmulasztották a parlagfű elleni védekezést.


Nem elegendő, ha valaki lekaszálta a szennyezett földterületet; azt tiszta, parlagfű-mentes állapotban meg is kell őrizni
Fotó: Temesi László

A növényvédelmi bírság alapja a parlagfűvel fertőzött terület nagysága. A bírság mértéke belterületen és külterületen egyaránt 15 ezer forinttól ötmillió forintig terjed.

Fontos tudni, hogy a hatósági intézkedéshez – közérdekű védekezés végrehajtása, bírság kiszabása – nem szükséges a sérelem – egészségkárosodás – bekövetkezése, e körben elégséges a védekezési kötelezettség elmulasztásának megállapítása. Arra tekintettel, hogy a parlagfű-mentesítés minden állampolgár közös érdeke, és eredményt csak összefogással, illetve közös felelősségvállalással lehet elérni, kevés eleget tenni a fenti jogszabályi kötelezettségnek: szükséges figyelemmel lenni arra is, hogy nem elegendő, ha június 30. napjáig valaki lekaszálta a szennyezett földterületet. Azt meg is kell őrizni tiszta, parlagfűmentes állapotban – olvasható a Járási Hivatal tájékoztatójában.

Kapcsolódó Cikkek

 • Jól halad a sétány építése

  Jól halad a sétány építése

  Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

 • Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Öt év alatt 50 kilométernyi utat újítana fel a vásárhelyi polgármesterjelölt, aki rendbe tenné a város járdáit, növelné a tram-train szerelvények számát, kártalanítaná a nyomvonal mellett lévő üzleteket, és elektromos buszokkal oldaná meg a helyi tömegközlekedést.

 • Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné Posztovics Ilona, a DK és a többi ellenzéki párt polgármesterjelöltje vértesszőlősi önkormányzati képviselőként arra szavazott, hogy Vértesszőlős a Tatai járáshoz tartozzon, ne Tatabányához – ismertette sajtótájékoztató keretében Salló Győző.