EUR: 322,18 Ft
CHF: 285,20 Ft
2018. december 19., szerda
Viola

Külföld

Özönlenek a migránsok a Balkánra

Körülbelül 60 ezer  migráns szorult be a balkánra, annak következtében, hogy több ország is lezárta határait az illegális bevándorlók előtt. Ezáltal Görögországba és Bosznia-Hercegovinába is sokkal több menekült érkezett mint tavaly.

Bosznia-Hercegovinába csak az idei évben nyolcezer új migráns érkezett, ami nyolcszorosa a tavalyi számnak. Görögországba július 8-ig 24 ezer migráns érkezett, ami 122 százalékkal több, mint a tavalyi év hasonló időszakában – írja az Origo.


A lap információi szerint robbanásszerűen növekedett azon migránsok száma, akik a Törökországot és Görögországot elválasztó Evros folyón kelnek át. Mivel a 2015-ben az EU és Törökország között kötött megállapodás csak a tengeri átkelésre vonatkozott, ezért a török hatóságok az Evros folyónál nem lépnek közbe.

Gerald Taztgern szerint, ha Törökország nem orvosolja a problémát, akkor a migránsok számának a növekedése várható, akiknek úticéljuk az EU tagállamai.


Áttörték a migránsok a határkerítést

Több százan jutottak át a Marokkót és Ceuta észak-afrikai spanyol exklávét elválasztó határkerítéseken csütörtökön – közölték spanyol csendőrségi források.

A helyi kormányzat hivatalos adatot egyelőre nem közölt, de a különböző sajtójelentések 400 és 600 közé teszik a szubszaharai térségből származó határsértők számát.

Az uniós part- és határvédelmi ügynökségnek (Frontex) a múlt héten közölt jelentése szerint júniusban Spanyolország volt a legfőbb tengeri úti belépési Európába, ahol összesen 6400 embert regisztráltak, 166 százalékkal többet, mint tavaly ugyanebben a hónapban.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek