2018. szeptember 25., kedd
Eufrozina, Kende

Belföld

Palkovics: Az EU több forrást szán a fenntartható, élhető környezet biztosítására

A 2021-2027 között támogatási időszakban az innováció és a fenntartható, élhető környezet két olyan terület, amelyre az Európai Unió több forrást szán – közölte az innovációs és technológiai miniszter Zalaegerszegen, az 1,4 milliárd forint ráfordítással létesült hulladékválogató üzem pénteki avatásán.

Palkovics László kiemelte: a fenntarthatóság egyik fontos eleme, hogy mit kezdünk azzal a hulladékkal, ami keletkezik, de a legfontosabb – ami tudatossági és szabályozási kérdés egyszerre – hogy kevesebb hulladék keletkezzen.


Megoldást kell keresni a hulladék hasznosítására, a lerakás kikerülhetetlen, de törekedni kell arra, hogy a keletkezett hulladék minél nagyobb része hasznosuljon, például az energiatermelésben – mondta. Kitért arra is, hogy a minisztérium a következő időszakban is támogatja az innovatív hulladékgazdálkodást szolgáló kezdeményezéseket.

Weingartner Balázs fenntarthatóságért felelős államtitkár elmondta: a zalai megyeszékhelyen megvalósuló projektben az innováció, a technológiai fejlesztés és a fenntarthatóság egyesül, amely a nemzeti stratégia alapköve tud lenni.


A biogáz hasznosításban, az alternatív energiák használatában, a napelemek telepítésében élen jár a város, és ebbe a folyamatba jól illik a hulladékválogató üzem építése – hangsúlyozta Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere (Fidesz-KDNP).

A 3B Hungária Kft. és a Szabadics Zrt. konzorciumi együttműködésével megvalósult hulladékválogató üzem felépítéséhez a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) pályázatán 506 millió forint támogatást nyertek el, a fennmaradó összeget önerőből finanszírozták – ismertette Nagy Zoltán, a kft. ügyvezető igazgatója.

Az építkezési területet Zalaegerszeg városa biztosította, a jelenlegi hulladékkezelő telep közelében.

A projektben résztvevő egyetemek és szakemberek legfőbb célként a zéró hulladék koncepció megvalósítását tűzték ki. A tervezéskor arra törekedtek, hogy a lehető legegyszerűbb és legkisebb energiával működő rendszert hozzák létre. Kifejlesztettek négy új berendezést, amelyek közül az egyedülálló technikai megoldásokat tartalmazó 5F szeparátort (KLME) nemzetközi szabadalom védi.

Tájékoztatása szerint az üzem által kevesebb anyag kerül a lerakóba, és nő a települési hulladékból származó újrahasznosítható anyagok mennyisége.

A 3B Hungária Kft. tavalyi árbevétele 4 milliárd forint, nyeresége 5-6 százalék volt. A cég 64 üzemet épített Európában, a világ számos országába exportál anyagmozgató és -feldolgozó berendezéseket.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kormány vizsgálja meg a bevándorlási különadót

  A kormány vizsgálja meg a bevándorlási különadót

  Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága keddi ülésén felkérte a kormányt, hogy vizsgálja meg a bevándorlási különadó megfizetésére vonatkozó hatályos jogszabályokat, és kezdeményezzen változtatásokat, amennyiben azok lehetőséget biztosítanak az adóelkerülésre.

 • Orbán Viktor: A gyógyszeripar a magyar gazdaság húzóágazata

  Orbán Viktor: A gyógyszeripar a magyar gazdaság húzóágazata

  A gyógyszeripar a magyar gazdaság húzóágazata és leginnovatívabb területe, cél a további növekedés és az, hogy az ágazat részesedése a nemzeti összterméken belüli a jelenlegi 6 százalékról 8 százalékra nőjön – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden, a magyar tulajdonú Béres Gyógyszergyár Zrt.

 • Hétfőn búcsúztatják Kulcsár Győzőt

  Hétfőn búcsúztatják Kulcsár Győzőt

  Jövő hétfőn búcsúztatják a hetvenhét éves korában, hosszan tartó betegség után múlt szerdán elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai, háromszoros világbajnok párbajtőrözőt, a Nemzet Sportolóját.