EUR: 323,16 Ft
CHF: 287,79 Ft
2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Egyéb Kecskemét

Pásztorkutyák versengtek Bugacon

Immár hatodik alkalommal rendezték meg a múlt héten szombaton a Magyar Pásztorkutya Kiállítást és Versenyt a Kiskunsági Nemzeti Park bugaci területén.

Speciális CAC-kutyakiállítást tartott a Duna-Tisza Magyar Pásztorkutyás Hagyományőrző és Sport Egyesület szervezésében a MEOESZ Bugacon. Több elemből állt a rendezvény. Az esemény a magyar pásztorkutyák szemléjével kezdődött, ezen belül kiállításokat, ösztönpróbákat tartottak, hogy megnézzék, a magyar pásztorkutyák az ősi ösztöneiktől vezérelve hajlandóak-e juhokat hajtani, valamint a képzettebb kutyák terelőversenyen vehettek részt. Ezután tenyészszemlével folytatódott a program, ahol megnézték, hogy az egyed alkalmas-e a fajta továbbvitelére. Ezenkívül MEOESZ (Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége) BE-vizsga is volt, amely a nagy testű őrző-védő pásztorkutyák tesztje, arról a tulajdonságról is számot kell adniuk, hogy képesek-e megvédeni a rájuk bízott nyájat.


Az esemény a Magyar Pásztorkutyák szemléjével kezdődött

A kutyakiállítást Keve Gábor, a Duna-Tisza Magyar Pásztorkutyás Hagyományőrző és Sport Egyesület elnöke nyitotta meg. Az egyesület életében ez az első önálló CAC-kiállítás, amit a magyar pásztorkutyák számára rendeztek. Tóth Endre, a Kiskunsági Nemzeti Park ökoturisztikai referense elmondta, nagyon nagy öröm, hogy ismét megrendezték ezt az eseményt, hiszen Bugacpuszta mindig is a külterjes állattartás színtere volt, és hozzá tartozott a hazai pásztorkutyák fönntartása, nevelése.

A kiállítást immáron harmadik éve dr. Ócsag Imre emlékére tartják meg. Ócsag Imre mezőgazdasági mérnök volt, aki nagyon sokat dolgozott az országnak ezen a részén. Elsősorban lovakkal, illetve magyar kutyákkal foglalkozott. Három évvel ezelőtt a MEOE alapított egy vándordíjat Ócsag Imre emlékére, ezt a vándordíjat nyeri el a kiállítás legfőbb győztese, ami azt jelenti, hogy a fajtagyőztesek közül a két bíró együtt választja ki a nekik legjobban tetsző kutyát, és ő fogja őrizni egy évig a vándorserleget – aminek a kicsinyített másolatát megtarthatja.


A nap során az őshonos pásztorkutyákat vonultatták fel, a nagy testű őrző-védő kutyák a kuvasz és a komondor voltak, a kis testű, hajtó-pásztor kutyák pedig a puli, a pumi és a mudi. Bár vannak új pásztorkutyák, amelyek nem kaptak önálló fajtaelismerést, kialakulóban lévő fajták és más országok fajtái is, itt most a magyar pásztorkultúrának és azon belül a magyar pásztorkutyáknak adóztak.

A rendezvényen mintegy száz eb versenyzett. A kiállításra 66 kutyát neveztek, a terelőversenyen 15 vett részt.

Kapcsolódó Cikkek