2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Egyéb Eger

Péter szenvedélye a magyar járműipar

Szerencsés ember, akinek ugyanaz a munkája, mint a hobbija. Az egri Juhász Péter ezek közé tartozik. Szenvedélye a régi magyar járművek mentése, javítása, munkája pedig az autókhoz kapcsolódik.

– Amikor beindítom valamelyik felújított Pannónia motorom, a motor hangja és a kipufogógáz szaga is régi, nagyon kellemes gyermekkori emlékeket idéz fel – meséli Péter, aki szerint a veterán járművek rajongóinak nagy része esetében a műszaki érdeklődés mellett ez a fajta múltba vágyakozás is fontos tényező. Juhász Péter minden olyan járműre büszke, amelyet magyar kéz alkotott vagy bármi köze van Magyarországhoz.


– Természetesen nagy kedvencem az egri kötődésű Berva moped, de a magyar járműgyártás egyik csúcsteljesítményének a Pannóniákat és Danuviákat tartom – magyarázza Péter, akit hobbija mellett a munkája is a magyar vonatkozású járművekhez köti. – Egerben szinte mindenki tudja, hogy Opelekkel foglalkozunk, amit nem csak németnek, de egy kicsit magyar járműnek is tartok, hiszen a szentgotthárdi Opel-gyár, a magyar autóversenyzők által fejlesztett kupás Astra versenyautók fontos és meghatározó részei lettek a magyar autótörténelemnek.

Juhász Péter szerint a régi járművek iránti vonzódása egyfajta pluszszolgáltatást is jelent azoknak, akik új autót vásárolni vagy szervizelni jönnek. – Akit érdekel, annak bármikor szívesen megmutatom a gyűjteményem amíg szervizelik az autóját vagy a papírmunkát intézzük – tette hozzá.


Péter most egy meglepetésen „dolgozik”, rendbe tesz egy régi Corsát, és jótékony célra fogja felajánlani. Azt, hogy kinek, egyelőre legyen titok, de annyit elárult, hogy egy civil szervezetnek, amelynek munkája és egyik vezetője is kötődik a márkához.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.

 • Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  A barkó népdal ünnepét  tartották szeptember 15-én Kissikátorban, a művelődési ház előtti téren felállított sátorban.  Az eseményre meghívást kapott Arló, Borsodszentgyörgy, Járdánháza  népdalköre, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület és természetesen felléptek a házigazdák, a Kissikátori Harmonika-és Népdalkör.