EUR: 323,10 Ft
CHF: 286,87 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Belföld Érd

Pogácsát sütött nekünk Irma néni

Érdi a legkedveltebb konyhásnéni

Román Józsefné, Irma néni lett Magyarország legkedvesebb konyhásnénije a gyerekek szavazatai alapján. A Lokál otthonában látogatta meg az idős hölgyet.


Érdliget egyik takaros kis háza előtt pillantjuk meg Irma nénit. Amint beszélgetni kezdünk, azonnal érezzük, hogy a mosolygós, vidám asszony nem véletlenül vált a gyerekek kedvencévé. Amint beljebb tessékel, megcsapja orrunkat a frissen sült pogácsa illata, amelyet Irma néni a kedvünkért sütött.
– Bár tálalókonyhán dolgozom, a családnak csaknem mindennap főzök – mondja Irma néni, akinek jókedve, emberszeretete csodálatra méltó. Annál is inkább, mert hamar kiderül, hogy a sors nem bánt vele túl bőkezűen. Tizenhat évesen már egy cérnázógyárban dolgozott, hogy édesanyjának könnyebb legyen az öt gyermeket eltartani. Abban az évben férjhez is ment, és bár korán megbánta, végül csak 29 év elteltével vált el. Két lánya született a kapcsolatból, a kisebbik 38 évesen mellrákban meghalt.
– Tizennyolc évesen már szültem, de nem akarok panaszkodni. A lányom és az öt unokám mellett az iskolai gyerekek is hatalmas boldogságot szereznek nekem. Nagyon kedvesek, és én is igyekszem a kedvükben járni – mosolyodik el Irma néni, aki jelenleg a párjával él.
A mosolygós asszony régebben sokat hímezett, ám mostanában inkább a kertgondozás, a virágok ápolása az, ami kikapcsolja. Kérdésünkre, hogy a mai gyerekeknek mik a kedvenc ételeik, elmosolyodik: a tejbegrízt még mindig nagyon szeretik, és a csokiöntetes piskótakockát sem szokták otthagyni. Ám a tökfőzeléket vagy a csirkemájat nem szeretik. Irma néni, akinek meglepő módon a hamburger és a gírosz a kedvenc étele, már nagyon várja augusztus végét, ugyanis akkor áll ismét munkába az iskolában – a gyerekek nagy örömére.
Irma néni Hólabdája
Hozzávalók:
50 dkg liszt
10 dkg vaj
4 evőkanál cukor
4 tojássárgája
1 doboz tejföl
1-2 csomag vaníliás cukor
0,5 dl tej
Mindezt gyúrjuk össze, nyújtsuk ki, majd pogácsaszaggatóval szúrjuk ki. A tészta tetejére tegyük a 4 felvert tojásfehérjét, a belekevert 20 dkg cukrot és 20 dkg diót. Az egészet 160-170 fokon süssük meg, majd még melegen forgassuk vaníliás cukorba.

Kapcsolódó Cikkek

 • Balliberális párttá vált a Jobbik

  Balliberális párttá vált a Jobbik

  Páros lábbal szállt bele Gyöngyösi Mártonba, volt pártja elnök-helyettesébe és az őt védő Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármesterbe Volner János, a Jobbikból a Mi Hazánk Mozgalomba igazolt képviselő.

 • 23-24 százalékkal bővült az építőipar 2018-ban

  23-24 százalékkal bővült az építőipar 2018-ban

  Vélhetően 23-24 százalékkal bővült az építőipar teljesítménye 2018-ban az előző év azonos időszakához képest – kommentálták piaci elemzők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által az építőipar novemberi teljesítményéről kedden kiadott jelentést.

 • Felfüggesztett börtönre ítélték a védett lepkékre vadászó cseheket

  Felfüggesztett börtönre ítélték a védett lepkékre vadászó cseheket

  Természetkárosítás miatt jogerősen egy év két hónap, két év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Berettyóújfalui Járásbíróság kedden azt a négy cseh állampolgárt, aki 2017 szeptemberében fokozottan védett szikibagolylepkékre vadászott a biharsági tájvédelmi körzetben – közölte a Debreceni Törvényszék szóvivője az MTI-vel.