EUR: 323,10 Ft
CHF: 286,87 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Belföld

Politikai jobb, kulturális bal? Billen a mérleg

Talán a legnagyobb tévedés, hogy a jobboldal el akarja tüntetni a baloldalt. Egy konzervatív ember egyensúlyt szeretne az élet minden területén, így a kultúrában is. Békés Márton, történész-politológus, jobboldali publicista a Figyelő legújabban számában fogalmazta meg, hogy szerinte a magyar kulturális életet még mindig a baloldali és a liberális szellem uralja.

Békés megfogalmazása szerint a konzervatív ember azt szeretné, ha a jobboldali értékrend ugyanolyan mértékben képviseltetve lenne az újságokban, a színdarabokban, a könyvekben, mint a balliberális értékrend. Felvetődhet a kérdés, hogy miképp állhat fenn ez az állapot, ha a Fidesz-KDNP pártszövetség már évek óta magabiztosan nyeri meg a különböző választásokat?


A rendszerváltás óta a kulturális élet szinte minden szegmensét a balliberális elit és a holdudvaruk uralta.
A történész szerint a balliberális elit kulturális életben való mai napig tartó hatalma több dolognak is köszönhető: egyrészt az összezáró elitnek és a hagyományosan jó külföldi kapcsolataiknak. A baloldali szellemi elit összezár, ha kell, kampányol, demonstrál és a tömegtájékoztatásban is nagy a hatalmuk. Az sem esik esik nehezükre, hogy kiálljanak az általuk támogatott politikai formáció mellett. Legkiválóbb példa erre anno az SZDSZ volt, mondta Békés az interjúban, aki szerint ugyanezt a szerepet töltötte be a Jobbik vagy a nemrég megszűnt Jobbik is.

A másik – ahogy a publicista is rámutat – egyfajta megfelelési kényszer a konzervatív oldal szereplőitől. Sokan, jobboldaliként valamiért görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy elismerjék őket a balliberális újságok szerzői. Pedig van saját táborunk! Egy olyan tábor, aminek világos jövőképe van, aminek határozott politikai akarata van, egy olyan politikai-kulturális közösség, ami áprilisban is kétharmados felhatalmazást adott a kormánypártoknak.


Az interjú további részletei a Figyelő legfrissebb számában olvashatók.

Kapcsolódó Cikkek

 • Balliberális párttá vált a Jobbik

  Balliberális párttá vált a Jobbik

  Páros lábbal szállt bele Gyöngyösi Mártonba, volt pártja elnök-helyettesébe és az őt védő Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármesterbe Volner János, a Jobbikból a Mi Hazánk Mozgalomba igazolt képviselő.

 • 23-24 százalékkal bővült az építőipar 2018-ban

  23-24 százalékkal bővült az építőipar 2018-ban

  Vélhetően 23-24 százalékkal bővült az építőipar teljesítménye 2018-ban az előző év azonos időszakához képest – kommentálták piaci elemzők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által az építőipar novemberi teljesítményéről kedden kiadott jelentést.

 • Felfüggesztett börtönre ítélték a védett lepkékre vadászó cseheket

  Felfüggesztett börtönre ítélték a védett lepkékre vadászó cseheket

  Természetkárosítás miatt jogerősen egy év két hónap, két év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Berettyóújfalui Járásbíróság kedden azt a négy cseh állampolgárt, aki 2017 szeptemberében fokozottan védett szikibagolylepkékre vadászott a biharsági tájvédelmi körzetben – közölte a Debreceni Törvényszék szóvivője az MTI-vel.