2018. augusztus 19., vasárnap
Huba

Belföld

Politikai jobb, kulturális bal? Billen a mérleg

Talán a legnagyobb tévedés, hogy a jobboldal el akarja tüntetni a baloldalt. Egy konzervatív ember egyensúlyt szeretne az élet minden területén, így a kultúrában is. Békés Márton, történész-politológus, jobboldali publicista a Figyelő legújabban számában fogalmazta meg, hogy szerinte a magyar kulturális életet még mindig a baloldali és a liberális szellem uralja.

Békés megfogalmazása szerint a konzervatív ember azt szeretné, ha a jobboldali értékrend ugyanolyan mértékben képviseltetve lenne az újságokban, a színdarabokban, a könyvekben, mint a balliberális értékrend. Felvetődhet a kérdés, hogy miképp állhat fenn ez az állapot, ha a Fidesz-KDNP pártszövetség már évek óta magabiztosan nyeri meg a különböző választásokat?


A rendszerváltás óta a kulturális élet szinte minden szegmensét a balliberális elit és a holdudvaruk uralta.
A történész szerint a balliberális elit kulturális életben való mai napig tartó hatalma több dolognak is köszönhető: egyrészt az összezáró elitnek és a hagyományosan jó külföldi kapcsolataiknak. A baloldali szellemi elit összezár, ha kell, kampányol, demonstrál és a tömegtájékoztatásban is nagy a hatalmuk. Az sem esik esik nehezükre, hogy kiálljanak az általuk támogatott politikai formáció mellett. Legkiválóbb példa erre anno az SZDSZ volt, mondta Békés az interjúban, aki szerint ugyanezt a szerepet töltötte be a Jobbik vagy a nemrég megszűnt Jobbik is.

A másik – ahogy a publicista is rámutat – egyfajta megfelelési kényszer a konzervatív oldal szereplőitől. Sokan, jobboldaliként valamiért görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy elismerjék őket a balliberális újságok szerzői. Pedig van saját táborunk! Egy olyan tábor, aminek világos jövőképe van, aminek határozott politikai akarata van, egy olyan politikai-kulturális közösség, ami áprilisban is kétharmados felhatalmazást adott a kormánypártoknak.


Az interjú további részletei a Figyelő legfrissebb számában olvashatók.

Kapcsolódó Cikkek

  • Potápi: A kormánynak minden magyar fontos, éljen bárhol a világon

    Potápi: A kormánynak minden magyar fontos, éljen bárhol a világon

    A magyar kormány számára minden magyar fontos, éljen akár Magyarországon, akár a Kárpát-medencében vagy a diaszpórában – jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban megrendezett Magyarok Országos Gyűlésén vasárnap.

  • A jövő hét végére mérséklődik a meleg

    A jövő hét végére mérséklődik a meleg

    A következő napokban is sok lesz a napsütés, többfelé 35 fokos meleg valószínű. A hét második felében várható egyre többfelé zápor, zivatar, vasárnap néhol már csak 22 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-nek.