2018. december 10., hétfő
Judit

Egyéb Zalaegerszeg

Próbatételes gyermekek

Amikor egy édesanya gyermeket vár, minden vágya, hogy csöppsége időre, egészségesen szülessen meg. De az élet néha átírja a megálmodott forgatókönyvet. Mónika esetében is így történt: a 26. héten életet adott egy 98o grammos babának. Alexander – akit szülei feltétel nélkül szeretnek és igazi ajándéknak tartanak az élettől – inspirálta az édesanyát, hogy létrehozza Magyarországon a Higgy Bennem Programot.

A Higgy Bennem Program személyes indíttatásból jött létre, hiszen a zalaegerszegi születésű Jáger Mónika, a program vezetője is érintett. Kisfia váratlanul, a 26. héten született meg, két nagyon súlyos agyvérzésen volt túl. Az édesanya elmondása szerint amikor kikerültek a koraszülött-intenzívről, semmilyen segítségük nem volt. Ott álltak, családként, és azon gondolkoztak, hogy milyen irányba induljanak el, hol találnak terapeutákat, miben bízhatnak a fejlesztés érdekében. Mónika felkutatta a lehetőségeket, és fáradozásai sikerrel is jártak, ám ő nemcsak magára gondolt, hanem azokra a szülőkre is, akik hasonló traumát éltek át. Így született meg a program, amelynek célja, hogy összefogja a szülőcsoportokat, hogy érezzék, nincsenek egyedül a világban, igenis van kapaszkodó, lehetőség, segítség.


Jelenleg több mint 500 érintett szülő van a zárt csoportban, de napi szinten több új érintett édesanya jelentkezik problémájával, tanácstalanságával. A programban a babákat „próbatételes gyermekeknek” hívják, ezzel is ellensúlyozva a több tíz éve beidegződött negatív megbélyegzést. Mónika próbálta ezzel a jelzővel megtalálni a helyes szót, amely bemutatja az érintett szülök gyermekeit, mert úgy gondolja, hogy az élet csupán próbatétel elé állította a piciket, mert ugyanolyan emberek, mint egészséges társaik, csak sokkal több megoldandó feladattal érkeztek erre a világra. Ők, ahogy fogalmaz, igazi csodák, mindennapi hősök. Ezekben az esetekben a szülők is hétköznapi hősök, százszor annyi küzdelmet vívnak, mint a többi anyuka, apuka a hétköznapokban. Amíg az egészségesen született gyermekek a játszótéren futkosnak, játszanak, addig ezek a picik a terapeuták kezei között kőkeményen dolgoznak azért, hogy tudjanak egyedül ülni, állni, járni. Természetesen ezen mindennapi teendők mellett a szülők hihetetlen szeretettel és törődéssel megmutatják nekik a körülöttük lévő világot: ők is mennek kirándulni, sétálni, sőt ezeknek a gyermekeknek még több impulzusra van szükségük, mint bárki másnak.

Aki érintett szülő, és csatlakozni szeretne a programhoz, a közösségi portálon megtalálhatja a csoportot és jelentkezhet. Az elmúlt évek alatt ismeretségek, barátságok szövődtek, vannak olyan családok, amelyek összejárnak. Az apróságoknak kell az, hogy rengeteg pozitív inger érje őket, az anyukáknak pedig meg kell tanulniuk, hogy egyes emberek ítélete miatt nem kell dugdosniuk, bezárniuk gyermeküket. Mónika célja az, hogy az édesanyák büszkén, emelt fővel vigyék gyermekeiket a játszóterekre, játszóházakba, közösségbe. Mónika ezért indította el kirekesztés elleni, elfogadásra felhívó kampányát, amihez Oszter Alexandra színésznő segítségét és támogatását is kérte – és meg is kapta.


Kapcsolódó Cikkek