EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 22., szombat
Móric

Egyéb Pécs

Ragyogó siker a Zsolnay Fényfesztiválon

Minden eddiginél látványosabb volt a harmadik Zsolnay Fényfesztivál, amelyen június 28. és július 1. között több mint 70 ezer látogató vett részt Pécsett. A világ minden tájáról érkező fellépők és fényművészek bámulatos programokat, innovatív látnivalókat kínáltak.A Magyarországon egyedülálló fényfesztiválon közel 100 programmal, világszínvonalú fényfestéssel, nemzetközi koncertekkel, újcirkuszi és utcaművészeti attrakciókkal találkozhatott a közönség.

Már most a legnépszerűbb fesztiválok közé tartozik Pécsett – a cél, hogy világhírű legyen ez a pécsi program

12 ezer négyzetméternyi, fénnyel festett terület

A pécsi belvárosi épületeket a Fény Útja helyszínein összesen 12 ezer négyzetméternyi fényfestett felület tette varázslatossá. Az egyik leginkább magával ragadó látványosság a hét méter átmérőjű, valósághű, ragyogó holdinstalláció volt.


Az ámulatba ejtő előadások és örök életre szóló élmények mellett a látogatók maguk is örömmel vettek részt a „ragyogásban”, több százan készítettek világító fénydíszeket a Fénybütyköldében. A legbátrabbaknak őrült, színes, világító frizurát készített a visszatérő fesztiválkedvenc, a Sienta la Cabeza társulata.

Olyan helyeken “vetették be” a legkorszerűbb fénytechnikai eszközöket, ami felhívta a figyelmet a régi épülete fontosságára is (Fotó: Tóth László)

– Az előző évek díjai és szakmai elismerései megerősítettek bennünket abban, hogy minőségét és tematikáját tekintve egyedülálló a rendezvény. A következő lépés – ami felé, azt hiszem, jó úton haladunk –, hogy a legismertebb fesztiválok sorába tartozzunk. Az a célunk, hogy mindenki tudja: ha Pécs, akkor Zsolnay Fényfesztivál! – számolt be Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetője.


Magyar csapat lett a legjobb

A legtöbben a pécsi Bazilika fényfestésére voltak kíváncsiak Fotó: Tóth László

A Székesegyház homlokzatának díszítésére meghirdetett nemzetközi Zsolnay Light Art Fényfestőversenyt az öttagú nemzetközi zsűri döntése alapján a hazai Fluid csapata nyerte Seven című alkotásával. A második helyezett Kertész Éva lett, harmadikként pedig a mexikói Nullpixel végzett. A közönségdíjat a hazai Artcontrols csapata nyerte el.

A fény mellett más produkciókban is bővelkedett a fesztivál. Mintegy 100 kísérő programon vehettek részt az érdeklődők

A Zsolnay Street Artist versenyen az utcaszínházi és utcai cirkuszi produkciók versengtek, bravúros mutatványokkal és sok-sok humorral szórakoztatva a járókelőket. Közülük a közönség az argentin Circo Eguapot választotta győztesnek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.