2019. szeptember 21., szombat
Máté, Mirella

Egyéb Sopron

Rangos elismerés az alezredesnek

Öt éve foglalkozik fiatalokkal és hívja fel a figyelmet sok-sok veszélyre Kovács László alezredes. A Soproni Rendőrkapitányság bűnmegelőzési tanácsadója nemrég egy rangos országos elismerést, az Iskolai Bűnmegelőzési Tanácsadó Tiszt program díját érdemelte ki. A szakember idén is végig kint volt a VOLT Fesztiválon.

– Mit takar pontosan a munkája?
– 2013-ban kezdődött a projekt, amelynek keretében elsősorban soproni középiskolákban 14–18 éves diákoknak tartok interaktív előadásokat tanórák keretében, de különálló programokat is szervezünk. A legaktuálisabb témákat érintjük, ilyen például a lopás, zaklatás, bántalmazás, testi sértés, áldozattá válás, családi problémák és azok kezelése, az internet veszélyei, de koncentrálunk a drogprevencióra is.


Kevesen kapnak ilyen rangos elismerést az országban
Fotó: Kóczán Bálint

– A drog problémája mennyire van jelen a hétköznapokban?
– Sajnálatos módon a droggal összefüggő kérdések jelen vannak városunkban és vonzáskörzetben. A középiskolásoknál is, de szerencsére kisebb mértékben. Tudomásul kell venni a problémát, foglalkozni kell vele, megfelelő információkat kell szolgáltatni a diákságnak. A felvetett problémákra választ kell adni és megoldást kell nyújtani.

– Nehéz megszólítani a fiatalságot?
– A szimpátia sokat jelent, és az együttműködés is. Valamennyi előadás interaktív, kisfilmeket mutatok be, ezeket értelmezzük, ami leköti őket. Fontos, hogy az elhangzott témaköröket elemezzék is a fiatalok, akár egymás között, akár a szülőkkel. Természetesen az elején nehezebben nyílnak meg a diákok, aztán szerencsére már az iskolaszünetben, iskola után is meg szoktak állítani.
– Miből áll még a munkája?
– Nyugdíjasklubokba járok, ahol elsősorban a vagyonvédelemről, az áldozattá válás megelőzéséről beszélek. Nehogy az idősebbek lopás, garázdálkodás vagy akár rablás áldozatává váljanak. Nemrég a VOLT Fesztiválon dolgoztam, ahol öt éve vagyok jelen. Korábban kiállítást szerveztünk, de tartottunk egész napos előadás-sorozatot a Lisztben és a GYIK-ban is. Július 7-én pedig Sopronban is megrendezzük a „Házhoz megyünk” programot sok-sok érdekes témával.
– Mit jelent önnek a díj?
– Rendkívül megtisztelő, hiszen az elismerés országos viszonylatban is kiemelkedő, amelyet az országos rendőrfőkapitány úrtól vehettem át. Talán még nem is került ilyen díj Sopronba.


Kovács László alezredes ma már szinte az összes soproni és környékbeli középiskolában tart interaktív előadásokat, de sok esetben felső tagozatos általános iskolásoknak is.

 

Július 7-én a Soproni Rendőrkapitányság is megszervezi a Házhoz megyünk programot drogprevenciós előadásokkal, bike-safe programmal, bűnmegelőzési témakörökkel.

 

Íme az emléklap
Fotó: Kóczán Bálint

Kapcsolódó Cikkek

  • Jól halad a sétány építése

    Jól halad a sétány építése

    Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

  • Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

    Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

    Öt év alatt 50 kilométernyi utat újítana fel a vásárhelyi polgármesterjelölt, aki rendbe tenné a város járdáit, növelné a tram-train szerelvények számát, kártalanítaná a nyomvonal mellett lévő üzleteket, és elektromos buszokkal oldaná meg a helyi tömegközlekedést.