EUR: 323,19 Ft
CHF: 287,82 Ft
2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Sport

Ravanelli: Katasztrófa, hogy Olaszország nincs ott a vb-n

Június végén ismét olasz toptrénerek látogattak Magyarországra a második CIB Italia Focitábor keretében, hogy oktassák és felmérjék a 10–14 éves magyar focisták képességeit. Köztük volt Fabrizio Ravanelli, aki 1996-ban BL-t nyert a Juventusszal. Interjút adott a Lokálnak.

– Hogy tetszik Budapest?


– A magyar főváros csodálatos. A gyerekeim már mondták, hogy milyen gyönyörű, de ezt személyesen kell megtapasztalni. A múlt héten ünnepeltem a feleségemmel a 26. házassági évfordulónkat és meg is ígértem neki, hogy amint lehet vele is ellátogatok ide.

– Legutóbb, amikor a Juventus BL-t nyert, a támadósorban ott volt Vialli, Del Piero, Ravanelli. Ön gólt szerzett az Ajax ellen 1996-ban a döntőben, hogyan emlékszik vissza arra a meccsre?


– Mindig elérzékenyülők, amikor arra a mérkőzésre gondolok. Csodálatos emlék, szinte leírhatatlan. Egy döntőben gólt lőni felejthetetlen érzés. Emlékszem, elképesztően keményen dolgoztam azért, hogy ott lehessek.

– Mi kell ahhoz, hogy ismét Európa csúcsán legyen a Juve?

– A Juventus  nagycsapat, de folyamatosan nőnie kell. Hét olasz bajnoki címet nyert egymás után. Az elmúlt négy évben pedig két Bajnokok Ligája-döntőt játszott, az volt a pechje, hogy egy topformában lévő Barcelonával és Real Madriddal találkozott.

– Hogyan élte meg, hogy Olaszország nem jutott ki a vb-re?

– Valóságos katasztrófa ez. Elsősorban az utánpótlás-nevelésben keresném a probléma okát. A labdarúgás gyakran tükre az országban zajló változásoknak, sokszor kéz a kézben jár a nehézségekkel.

– A nagycsapatok bukdácsolnak a világbajnokságon, sokan ki is estek az esélyesek közül, mit szól ehhez a tendenciához?

– Talán az a magyarázat, hogy ezekben a csapatokban rengeteg bajnoknak kell együtt játszania. Az is fontos, hogy ezek a játékosok fáradtak. Sokan 60-70 meccsel a lábukban érkeztek meg Oroszországba. A mai focista nem olyan, mint a 90-es évek játékosa, akik csak a meccsre és az edzésre koncentráltak. Most már ott vannak a különböző marketingkötelezettségek, emiatt a játékosok a szabadidejükben is egyéb munkákat végeznek.

– Honfitársát, Marco Rossit nevezték ki nemrég magyar szövetségi kapitánynak. Üzenne neki valamit?

– Sok szerencsét kívánok! Reméljük, az ő irányításával és tehetségével a magyar futball visszakerül oda, ahova való. Időre van szüksége és keményen kell dolgoznia azon, hogy megváltoztassa a játékosok mentalitását.

 

Névjegy:

Született: 1968. december 11.

Válogatottság: 22 mérkőzés/8 gól

Csapatok: Perugia, Avellino, Casertana, Reggiana, Juventus, Middlesbrough, Marseille, Lazio, Derby County, Dundee, Perugia

Sikerek: olasz bajnok kétszer, olasz kupagyőztes kétszer, olasz szuperkupagyőztes kétszer, BL-győztes, UEFA-kupa-győztes

Kapcsolódó Cikkek