2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Egyéb V.kerület

Régi helyén a szobor

Megtisztították és visszahelyezték eredeti helyére József nádor szobrát a róla elnevezett téren. Hamarosan a tér parkosítása is megkezdődik.

A közeljövőben egészében újul meg a József nádor tér, mint arról lapunk egy korábbi számában már beszámoltunk. A felszín alatt magánberuházó létesít mélygarázst, a felszín parkosítását pedig az önkormányzat vállalta magára. Ezzel olyan közterület jön létre, amely patináját, eredeti hangulatát megőrzi, de funkciójában és megjelenésében a modern elvárásoknak megfelelő belvárosi tér képét mutatja.


1869 óta egyszer sem újították fel mostanáig

A legtöbb várostűrő fa a József nádor térre kerül – tájékoztatott Balla Valéria alpolgármester

A térrel együtt újult meg József nádor szobra is, amelyet nem sokkal a kiegyezés után, 1869 áprilisában adtak át, és amelyet azóta egyetlen egyszer sem újítottak fel.

– A mostani teljes restauráláskor találtak a szakemberek olyan szoborrészleteket, amelyeket egy centi vastag zsíros szennyeződés fedett – mondta dr. Balla Valéria. Az alpolgármester kiemelte, hogy a szobor a megújult tér első eleme. Az alkotás megtisztításán közel egy évig dolgoztak a monori restaurátorok, ami azért sem volt könnyű, mert József nádor a Szent István Rend részletgazdag díszöltözetét „viseli”. Fontos volt ugyanakkor, hogy a tisztítás során eredeti patináját meghagyták. A 426 centis és több mint öttonnás szobrot 530 centi magas gránit talapzatra


Várostűrő fákat a tér!

A József nádor tér az egyik olyan helyszín, ahová a legtöbb fát fogjuk ültetni: 54 új példány kerül ki az V. kerületi önkormányzat kialakításában megvalósuló parkba. Az 54 fa közül 31 komlógyertyán lesz – a tájékoztatott Balla Valéria alpolgármester, aki kitért arra is, hogy a parkosítást és a zöldfelületek gondozását egész Belváros-Lipótváros területén kiemelt feladatnak tekinti az önkormányzat.

állították vissza. A mintegy 150 éves bronzszobor egyébként remek állapotban volt.

Az alpolgármester azt is elárulta, hogy a tér felújítása az ütemezés szerint halad. Jelenleg az ültetendő növények számára a talaj előkészítése zajlik.

Kapcsolódó Cikkek