EUR: 323,60 Ft
CHF: 286,05 Ft
2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Életmód

Robotok az egészségügyben

A technológiai fejlődésnek köszönhetően a robotok megjelennek az egészségügy területén is, természetesen gondos emberi felügyelet mellett.

Robotasszisztensek figyelik a páciensek adatait, és egyből riasztják a nővéreket, amikor emberi jelenlétre van szükség, így egy ápoló egyszerre több pácienssel is tud foglalkozni. Ezek az asszisztensek automatikusan rögzítik az információkat a beteg elektronikus egészségügyi nyilvántartásába. Robotkocsik is gyakran előfordulnak, eszközöket szállítva haladnak a kórházi folyosókon.


A robotok már sebészeknek is asszisztálhatnak, így a műveletek pontosabbak lesznek, és a műtétek nagyobb sikerszázalékot érhetnek el. Ezek a robotok olyan egyszerűbb feladatok ellátására is képesek, mint a vérvétel, a páciens életjeleinek és állapotának ellenőrzése. A gyógyszerek előkészítésében és adagolásában is részt vehetnek a farmakológiai laboratóriumokban. Mindemellett léteznek olyan robotasszisztensek is, amelyek a mozgássérülteknek segítenek a mozgásban, valamint a rehabilitációban.

– A szektor automatizálásával az orvosi ellátást el lehet eljuttatni olyan helyekre, ahol ma még nincs jelen, nagyon sok terhet vehetünk le az egészségügyi szakemberek válláról. Ahhoz, hogy egy ilyen technológiai forradalomnak képesek legyünk kihasználni az előnyeit és elkerülni a potenciális kockázatait, folyamatosan jól informáltnak kell lennünk a tudományos fejlődés terén – mondta Slavoj Musilek, a Universal Robots közép- és kelet-európai igazgatója.


Az Odense-i Egyetem Idegsebészeti Központja és a Universal Robots közösen fejlesztette ki a „[email protected]” projektet, amelynek célja az agyvérzést elszenvedett emberek rehabilitációja. A UR-robotok emellett képesek a tesztelendő vérminták kezelésének és válogatásának optimalizálására, valamint masszázst is nyújtanak a páciensek számára. Észak-Spanyolországban három éve dolgoznak a CBot nevű látásvezérelt robotrendszeren, amely automatikusan képes különböző típusú fizikoterápiás kezelést nyújtani. Noha a diagnosztizálást még mindig egy szakember végzi, a robot a gyógytornász feladatait is el tudja látni, így a túlterhelt kórházakban kapacitás szabadul fel.

Kapcsolódó Cikkek

  • Színes őszi receptek

    Színes őszi receptek

    Ősszel új alapanyagok kerülnek az asztalra. A piros gyümölcsös szezonnak vége, itt az ideje, hogy átadják a helyüket a sárga sütőtöknek és a lila szilvának.

  • Ki tart majd el kit?

    Ki tart majd el kit?

    Ma a fiatalok átlagosan 27,4 évesen hagyják el a szülői fészket. Nem akarnak kiröppenni, holott többnyire dolgoznak, önálló keresettel rendelkeznek. Ennek ellenére a fizetésüket zsebpénzként kezelik, vagyis felnőttkoruk elején is lényegében a szüleik tartják el őket.