EUR: 322,73 Ft
CHF: 286,21 Ft
2018. december 09., vasárnap
Natália

Életmód

Robotok az egészségügyben

A technológiai fejlődésnek köszönhetően a robotok megjelennek az egészségügy területén is, természetesen gondos emberi felügyelet mellett.

Robotasszisztensek figyelik a páciensek adatait, és egyből riasztják a nővéreket, amikor emberi jelenlétre van szükség, így egy ápoló egyszerre több pácienssel is tud foglalkozni. Ezek az asszisztensek automatikusan rögzítik az információkat a beteg elektronikus egészségügyi nyilvántartásába. Robotkocsik is gyakran előfordulnak, eszközöket szállítva haladnak a kórházi folyosókon.


A robotok már sebészeknek is asszisztálhatnak, így a műveletek pontosabbak lesznek, és a műtétek nagyobb sikerszázalékot érhetnek el. Ezek a robotok olyan egyszerűbb feladatok ellátására is képesek, mint a vérvétel, a páciens életjeleinek és állapotának ellenőrzése. A gyógyszerek előkészítésében és adagolásában is részt vehetnek a farmakológiai laboratóriumokban. Mindemellett léteznek olyan robotasszisztensek is, amelyek a mozgássérülteknek segítenek a mozgásban, valamint a rehabilitációban.

– A szektor automatizálásával az orvosi ellátást el lehet eljuttatni olyan helyekre, ahol ma még nincs jelen, nagyon sok terhet vehetünk le az egészségügyi szakemberek válláról. Ahhoz, hogy egy ilyen technológiai forradalomnak képesek legyünk kihasználni az előnyeit és elkerülni a potenciális kockázatait, folyamatosan jól informáltnak kell lennünk a tudományos fejlődés terén – mondta Slavoj Musilek, a Universal Robots közép- és kelet-európai igazgatója.


Az Odense-i Egyetem Idegsebészeti Központja és a Universal Robots közösen fejlesztette ki a „[email protected]” projektet, amelynek célja az agyvérzést elszenvedett emberek rehabilitációja. A UR-robotok emellett képesek a tesztelendő vérminták kezelésének és válogatásának optimalizálására, valamint masszázst is nyújtanak a páciensek számára. Észak-Spanyolországban három éve dolgoznak a CBot nevű látásvezérelt robotrendszeren, amely automatikusan képes különböző típusú fizikoterápiás kezelést nyújtani. Noha a diagnosztizálást még mindig egy szakember végzi, a robot a gyógytornász feladatait is el tudja látni, így a túlterhelt kórházakban kapacitás szabadul fel.

Kapcsolódó Cikkek

  • Hámlasztással a téli hideg ellen

    Hámlasztással a téli hideg ellen

    Télen arcbőrünk sokkal nagyobb törődés igényel az év többi évszakához képest az időjárás viszontagságai miatt. A bőr elhanyagolása száraz, kipirosodó, mi több viszkető, égő érzést kelthet az arcunkon, ezért fontos, hogy mindig használjuk az ilyenkor szükséges kozmetikumokat és megfelelő mennyiségű vitamint vigyünk be a szervezetünkbe.

  • 10 ok, amiért Madridot télen is látni kell

    10 ok, amiért Madridot télen is látni kell

    Ki mondta, hogy Madridot csak a melegebb hónapokban érdemes célba venni? A spanyol főváros egész évben tökéletes helyszín a kikapcsolódásra: pazar módon elegyíti történelem és természet szépségeit, nem beszélve a különleges gasztronómiáról.