EUR: 333,72 Ft
CHF: 305,59 Ft
2019. szeptember 22., vasárnap
Móric

Egyéb Ózd

Sárgul a határ

Most a napraforgótól sárgul a határ, amit sokáig dísznövényként ismertek. Magas olajtartalma miatt csak 1970 után lett igazán keresett élelmezési cikk. Viszonylag igénytelen, de a jó minőségű földet és a szakszerű gondozást meghálálja termésével. Hazánkban 500 ezer hektáron találhatók napraforgótáblák. A B-vitaminban, fehérjékben és zsírokban gazdag növény nevében is jelzi, hogy kelet–nyugat irányban követi a nap járását, éjszaka pedig 180 fokot fordul vissza, hogy reggeltől újra magába szívhassa a nap melegét, amivel a beporzást végző rovarokat magához csalogatja. A beporzott, kifejlett növényre mindez már nem jellemző.

Fotó: Lokál
Képalá: Napraforgó

Fotó: Lokál
Képalá: Napraforgó

Fotó: Lokál
Képalá: Napraforgó

Kapcsolódó Cikkek

  • Jól halad a sétány építése

    Jól halad a sétány építése

    Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

  • Ziomara Morrison az Aluinvent DVTK új játékosa

    Ziomara Morrison az Aluinvent DVTK új játékosa

    Az Aluinvent DVTK centere, Chanel Mokango néhány nappal ezelőtt edzés közben súlyos térdsérülést szenvedett. A kongói játékos felépülése hosszabb időt vesz igénybe, ezért a pótlásáról azonnal gondoskodni kellett.