EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Egyéb Ózd

Sárgul a határ

Most a napraforgótól sárgul a határ, amit sokáig dísznövényként ismertek. Magas olajtartalma miatt csak 1970 után lett igazán keresett élelmezési cikk. Viszonylag igénytelen, de a jó minőségű földet és a szakszerű gondozást meghálálja termésével. Hazánkban 500 ezer hektáron találhatók napraforgótáblák. A B-vitaminban, fehérjékben és zsírokban gazdag növény nevében is jelzi, hogy kelet–nyugat irányban követi a nap járását, éjszaka pedig 180 fokot fordul vissza, hogy reggeltől újra magába szívhassa a nap melegét, amivel a beporzást végző rovarokat magához csalogatja. A beporzott, kifejlett növényre mindez már nem jellemző.

Fotó: Lokál
Képalá: Napraforgó

Fotó: Lokál
Képalá: Napraforgó

Fotó: Lokál
Képalá: Napraforgó

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.