2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Egyéb Sopron

Soproni borász készítette a megye fehérborát

Újabb rangos díjjal ismerték el a soproni Taschner Bor- és Pezsgőház munkáját, ugyanis a borászat 2016-os évjáratú chardonnay nedűjét Győr-Moson-Sopron megye fehérborának választották a közelmúltban. A díjról és a szüret kezdetéről is beszélgettünk Taschner Kurt borásszal.

Taschner Kurt nagyon boldog az elismeréssel
Fotó: TK

– Mit szólt az elismeréshez?
– Nagyon örültem neki, ugyanis ez az első hordós érlelésű fehérborom, hiszen eddig könnyű fehérborokat készítettem. Ez a bor a Ranisch-dűlőben fogant, szűztermés, ilyet a szőlő életében csak egyszer ad.
– Milyen szempontok alapján zsűriztek, és mivel jár a díj?
– Két bírálóbizottság dolgozott: az egyik a fehér, a másik pedig a vörösborokat értékelte. A bor megjelenésén felül az illat- és aromajegyeket, a bor tisztaságát, ízét, komplexitását és nem utolsósorban a fajtajegyeket vizsgálják a zsűritagok. Amikor befejezték az értékelést, akkor a legmagasabb pontszámot kapott nedűk közül a csúcszsűri kiválasztja a legjobbat. Ilyenkor már nem egymás után kóstolják a borokat, hanem azok egymás mellett álló poharakban vannak kitöltve, így közvetlenül össze lehet őket hasonlítani. Ez elsősorban erkölcsi elismerés, megerősítés a borbarátok számára, hogy jó borokat készítünk.


A soproni borász őrzi a hagyományokat, borai már országszerte is egyre ismertebbek
Fotó: Filep István

– Más soproni siker is született?
– A sors úgy hozta, hogy a legjobb vörös bor Pannonhalmáról érkezett. Ezenfelül számos arany- és ezüstérem született mindkét borvidékről.
– Melyik elismerésére a legbüszkébb, és ezt hová sorolná be közöttük?
– Ez nagyon rangos elismerés. Én a fajtaborversenyeket tartom a legértékesebbeknek, mert ott több száz azonos típusú bor, például rozék vagy éppen Irsai Olivérek versengenek egymással. Mindkét versenyen sikerült már Champion díjat elnyernem.

A 2016-os Chardonnay a megye fehérbora
Fotó: TK

– Miről szól a nyár?
– A nyarunk a rengeteg munkáról szól. Idén különösen, mert hosszú telünk volt, majd nagy hőségünk, így két-három héttel korábbi érettségi állapotban van a szőlő. Hirtelen jött, és a munkák nagyon összetolódtak.
– Mikor kezdődik a szüret?
– A szüret várhatón július utolsó napjaiban megkezdődik, amire emberemlékezet óta nem volt példa Sopronban.


Taschner Kurt borai már korábban is szép sikereket értek el
Fotó: TK

A Taschner Bor- és Pezsgőház 2016-os chardonnay-ját választották Győr-Moson-Sopron megye legjobb fehérborának.

 

Családi hagyományok
Taschner Kurt soproni borász a szülői hagyományokat, az ősi poncichterek alázatos és áldásos munkájának szellemiségét követi.

 

„Emberemlékezet óta nem volt rá példa, hogy a szüret július utolsó napjaiban megkezdődik…” – Taschner Kurt borász

Kapcsolódó Cikkek