2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Belföld

Spanyolország felől érkezhet a legtöbb migráns

A migrációs útvonalak alakulása szempontjából jelenleg Spanyolország ad leginkább okot az aggodalomra – mondta Fabrice Leggeri, az európai uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex vezetője a Welt am Sonntag című, vasárnap megjelenő német lapnak.

“Ha azt kérdezik, mi a legnagyobb aggodalmam jelenleg, Spanyolországot nevezném meg” – fogalmazott a francia diplomata a lap internetes oldalán már szombaton ismertetett interjúban.


Júniusban mintegy 6000 ember kelt át a Földközi-tengeren Spanyolországba, “és ha a számok ugyanúgy emelkednek tovább, mint most, akkor ez az útvonal válik majd a legjelentősebbé” – magyarázta Leggeri.

Az érkezők nagyjából fele marokkói, a többiek Nyugat-Afrika más országaiból jöttek.


A Frontex adatai szerint az Európába tartó emberek már pár hónapja Nigernél nem Líbia, hanem inkább Marokkó felé veszik az irányt. Leggeri úgy véli, tervet kellene kidolgozni arra, hogyan lehetne az embereket Afrikában elhelyezni, hogy megszűntethető legyen az az “automatizmus”, hogy akit kimentenek, azt rögtön Európába hozzák.

“Akkor tudunk hatékonyan fellépni a bűnözők üzleti modellje ellen, ha ez az automatizmus megszűnik” – hangoztatta Fabrice Leggeri.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Kelendő lett a Babakötvény

  Kelendő lett a Babakötvény

  Megugrott a kamata és a népszerűsége is az idén a Babakötvénynek. A tavalyi 10,4 milliárdnál az idén több pénz folyhat be a Start-számlákra, amelyekből egyre többet visznek át a bankoktól a kincstárhoz – írja csütörtöki számában a Világgazdaság.

 • Minden magyar gyermek számára biztosítani kell a magyar oktatási intézményt

  Minden magyar gyermek számára biztosítani kell a magyar oktatási intézményt

  A magyar kormány és a külhoni magyar közösségek közös célja az, hogy minden magyar gyermek számára biztosítsák, hogy magyar oktatási intézménybe járjon – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a felvidéki Csallóközcsütörtökben, ahol átadta a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében felújított helyi magyar nyelvű óvodát szerdán.