EUR: 323,16 Ft
CHF: 287,79 Ft
2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Egyéb Nagykanizsa

Sportpálya extrém kilométerekből

Átadták azt a sportpályát a nagykanizsai gyermekotthonban, amelyet Lubics Szilvia ultramaratoni futó kilométereiből építettek. A kitűnő sportoló tavaly teljesítette az extrém Badwatert a kaliforniai sivatagban, az általa megtett távval arányosan pedig gyűltek a százezrek.

A Badwater a világ egyik legkeményebb futóversenye, hiszen a Halál völgyében nyaranta 45 fok van, és a 217 kilométert embertelen körülmények között kell legyűrniük a nevezőknek. Nem véletlen, hogy a szervezők csak a legjobbak indulását engedélyezik, tavaly ebben az elit mezőnyben állt rajthoz Lubics Szilvia, aki a nők között a negyedik helyen ért célba.


– Ez volt futópályafutásom egyik legfontosabb állomása, és azt akartam, hogy ez a verseny ne csak rólam szóljon, hanem valakinek segítsek a teljesítményemmel – mondta Szilvia. – Korában többször is jártam a gyermekotthonban, és nagyon megfogott az ott élő fiatalok sorsa, szeretete, így kézenfekvő volt, hogy az intézmény lakóit akartam támogatni.

A gyerekek az avatás után azonnal birtokba vették a sportpályát (Fotó: Gergely Szilárd)

Méghozzá adakozók segítségével. Lubics Szilvia minden egyes kilométerét meg lehetett „vásárolni”, a végeredmény pedig még a futót is meglepte, hiszen közel 1,3 millió forint gyűlt össze. Ebből a pénzből előbb a tereprendezést finanszírozták, majd felépült az udvaron a sportpálya, amelyen a gyerekek focizhatnak, kosárlabdázhatnak, mozoghatnak.


– Az új létesítményt nemcsak a bent élők használhatják, hanem a környékbeli gyerekek is, így a gyerekotthon fiataljai új ismerősöket, akár barátokat szerezhetnek – mondta az ultramaratonista.

– Amikor először jártam itt, nagyon megviselt az élmény, aztán visszajöttem beszélgetni. Ahogy megérkeztem, rögtön három kisgyerek ült az ölembe, kimutatva, nagyon fontos nekik, hogy szeressék őket. Azóta, ha tehetem, eljövök hozzájuk, és örülök, hogy most a támogatókkal együtt segíthettünk.

A kitűnő sportoló legközelebb az Atacama-sivatagot akarja meghódítani. A szeptember végi versenyen 250 kilométert kell teljesítenie egy teljesen önellátó viadalon, vagy ahogyan Lubics Szilvia jellemezte: egyfajta expedíciós futáson.

Kapcsolódó Cikkek