EUR: 333,42 Ft
CHF: 303,57 Ft
2019. szeptember 18., szerda
Diána

Egyéb VIII.kerület

Strandja lehet Józsefvárosnak

A főváros belső, sűrűn beépített kerületeinek ritkán van lehetőségük arra, hogy új sport- és szabadidőközpontot létesítsenek. Józsefvárosnak sikerülhet: az egykori pályaudvar területére álmodik ilyen komplexumot az önkormányzat, benne gyógyfürdővel, stranddal.

Utaznia kell ma a Józsefvárosban élőnek, ha nyáron egy kis strandolásra vágyik vagy ha egy-egy gyógyfürdő szolgáltatásait szeretné élvezni. Ezen kíván változtatni a városrész önkormányzata. Strand és gyógyfürdő épülhet a kerületben, a volt józsefvárosi pályaudvar területén. A koncepciótervek szerint a körülbelül tízmedencés fürdő egyidejűleg mintegy félezer ember befogadására lenne alkalmas. A fürdő létesítésére vonatkozó terveket a múlt héten sajtótájékoztatón ismertette Kocsis Máté, Józsefváros és Ferencváros országgyűlési képviselője, volt józsefvárosi polgármester, Sára Botond alpolgármester és Szőke László, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) vezérigazgatója.


Sára Botond alpolgármester elmondta, régóta gondolkodott az önkormányzat a terület hasznosításán

A beruházás azért fontos, mert a belső-pesti kerületeket tekintve (V., VI., VII., VIII. és részben a IX. kerület) nincs elérhető közelségben strand a pesti oldalon. Mivel a kerület vezetése 2013-ban döntött a területen működő rossz hírű piac bezárásáról, elindulhat a volt pályaudvar teljes területének fejlesztése: a Magyar Kézilabda Szövetség kézilabdacsarnokot, fedett strandkézilabda-pályákat tervez a területre, emellett itt valósul meg a Maccabi Játékoknak is otthont adó sportlétesítmény-fejlesztés, ami később az MTK utánpótlás-sporttelepe is lesz, és ide tervezik a józsefvárosi strandot is.

Tíz medence kialakítását tervezik

A terület alatt található termálvíz összetétele megegyezik a Paskáléval és a Széchenyi fürdőjével

Sára Botond alpolgármester emlékeztetett: a volt józsefvárosi pályaudvar területén 13 éve megszüntettek minden funkciót, jelenleg egy elhanyagolt, kihasználatlan, barnamezős terület, ugyanakkor kiváló adottságokkal rendelkezik. Kiemelte a jó közlekedési kapcsolatot és a Belvároshoz való közelségét. Mint fogalmazott, Kocsis Máté országgyűlési képviselővel, korábbi polgármesterrel régóta tervezték, hogyan lehetne hasznosítani a területet a józsefvárosiak számára, egyúttal integrálni Budapest életébe. Azért választották ezt a funkciót, mert az előzetes szakmai vizsgálatok szerint a terület alkalmas erre, illetve egy felmérés szerint a józsefvárosi lakosok is szívesen igénybe vennének egy ilyen lehetőséget.


– Egy olyan zöldesített közösségi tér jöhet létre, amely a kerületi családoknak, időseknek, fiataloknak hasznos szabadidős tevékenységet biztosít, nem beszélve a gyógyvíz egészségre gyakorolt pozitív hatásairól – szögezte az alpolgármester.

Kapcsolódó Cikkek

 • A BDO-é a legjobb csapat

  A BDO-é a legjobb csapat

  Minden eddiginél kiegyenlítettebb küzdelmet hozott a legjobb céges focicsapatok Tatabányán rendezett döntője, ahol fővárosi győztes vihette haza a serleget vasárnap a Földi Imre Sportcsarnokból.

 • Meghalt Marton László

  Meghalt Marton László

  Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező –…

 • Darth Vader beveszi a Bálnát

  Darth Vader beveszi a Bálnát

  Idén decemberben mutatják be a mozikban a Csillagok Háborúja kilencedik epizódját, amely a Skywalker kora címet kapta. Az ikonikus űreposz budapesti rajongói pedig most nem akárhogy készülhetnek a premierre, hiszen szeptember 15-től a Bálnába költözik a Csillagok háborúja – The Fans Strike Back kiállítás.

 • Még virágosabb lett a Szent István út

  Még virágosabb lett a Szent István út

  Újabb automata öntözőrendszerrel felszerelt virágládák helyeztek ki a nagy forgalmat elbíró Szent István útra, így ismét sokkal barátságosabb és zöldebb lett a győri belváros.