2018. december 18., kedd
Auguszta

Egyéb Pécs

Svájc helyett a baranyai nyugalmat választották, nemzetközi hírűek lettek!

Tizennégy éve már, hogy Svájc helyett a baranyai zsáktelepülést, Almáskeresztúrt választotta Kaba Lamine. A Münchenben született fiú szakácsnak tanult, dolgozott is nyolc évet több ezer méter magasan, de úgy érezte, másra vágyik. Feleségével úgy döntöttek, az almáskeresztúri nyugalom kell nekik. Mára nemzetközi hírű sajtokat készítenek és a környékbeliek is imádják, amit csinálnak!

Míg másnak Almáskeresztúr egy hely, ahonnan csak elköltöznek, Lamine-nak és feleségének a földi paradicsomot jelenti a Pécstől 40 kilométerre található zsáktelepülés. Lamine nehezen is állt kötélnek, hogy írjunk róluk. Mondván: szeretik a csendet és csak annyit tesznek, amitől boldogok. Szerencsére meg tudjuk osztani a történetüket!


„A természet az, ami nekem nagyon kellett! Ez után az érzés után mentem és ez vezetett Almáskeresztúrra is.”

– Mindig is úgy éreztük, hogy jó helyen leszünk Magyarországon. Mivel édesanyám magyar, sokat gyerekeskedtem Budapesten a Dunánál, és ez is meghatározó volt. Jártam már sok gazdag országban, de valahogy Magyarország számomra mindig is egyenlő volt a szabadsággal, azokkal az élményekkel, amiket gyerekként szereztem itt – meséli, miért is döntöttek feleségével a falusi élet mellett.

Nehéz kezdés után jött a siker

Lamine feleségével, Simone-nal, aki alaszkai felmenőkkel rendelkezik

Amikor eldöntötték 2004-ben, hogy Almáskeresztúron telepednek le, úgy tervezték, hogy biokertészettel foglalkoznak majd. De az élet másképp hozta.


– Sajnos az első évünk nagyon aszályos volt és a termésünk sem lett túl sok, így a kecsketartás felé terelődtünk. De tudtuk, a kecske társas lény, így rögtön beszereztünk neki társakat – meséli a kezdeteket Lamine, amit kihívásként éltek meg.

Négy kecskével kezdtek, ma már több mint 1000 kilogrammnyi sajtot állítanak elő

Majd rögtön négy kecskéjük is lett, mára 70 van.

– Sosem készültünk tudatosan arra, hogy mi sajtokkal fogunk foglalkozni, nem is tanultuk a készítését sokáig – mondja Lamine.

Svájcba ment Lamine felesége sajtkészítést tanulni

Amikor azonban már úgy érezték, hogy beindult az otthoni sajtgyártás, Lamine felesége visszament a svájci hegyekbe kitanulni a sajtkészítés rejtelmeit.

Ma már nemzetközileg is ismert sajtokat készítenek

– Ott komoly hagyománya van annak, ahogyan megtanulják és elkészítik a sajtokat. Minket mindig is az motivált, hogy mit mondanak az ismerőseink és azok a sajtfogyasztók, akik keresik a termékeinket. Ez alapján állítottuk össze az ízvilágot – mondja Lamine.

Felpörgette a falu életét a svájci–magyar házi sajt

„A Kaba Farm egy olyan hely, ahol a gyerekek is eldobják a telefont és csak a természettel foglalkoznak”

A farmeréletet élő házaspár igazi látványosságnak számít a faluban. A szezonális fűszerezésű kemény és lágy kecskesajtok mellett birka és disznó is van a területen, ahol vendéglátással is foglalkoznak. Évi 1000 kilogrammnyi sajtot állítanak elő.

Szerencsések vagyunk: miattunk is keresik a termékeinket.

„Missziónknak tekintjük”

Lamine és felesége a Kaba Farm mellett egy olyan projektbe is belekezdett, amivel másokat segítenek a természetközeli élet megismerésében. A Spread Nature egy olyan közösségi oldal, ami ugyan most indult, de már több beszélgetős videóval bátorítják a vállalkozókedvűeket arra, merjenek belevágni!

– Ez egy kedvcsináló oldal, ahol egyfajta hidat építünk a város és a falu között – mondja Lamine.

Meg lehet élni a természetben.

Pécsett itt lehet kóstolni az almáskeresztúri sajtot:

Eleven Bor és Tapasz Bár, Főtér, Balkán Bisztró, Ízes Magyar Csemege, Room Bisztró, Hotel Kikelet, N-Eozin Grillterasz. 

Kapcsolódó Cikkek

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.