2019. szeptember 18., szerda
Diána

Egyéb Pécs

Svájc helyett a baranyai nyugalmat választották, nemzetközi hírűek lettek!

Tizennégy éve már, hogy Svájc helyett a baranyai zsáktelepülést, Almáskeresztúrt választotta Kaba Lamine. A Münchenben született fiú szakácsnak tanult, dolgozott is nyolc évet több ezer méter magasan, de úgy érezte, másra vágyik. Feleségével úgy döntöttek, az almáskeresztúri nyugalom kell nekik. Mára nemzetközi hírű sajtokat készítenek és a környékbeliek is imádják, amit csinálnak!

Míg másnak Almáskeresztúr egy hely, ahonnan csak elköltöznek, Lamine-nak és feleségének a földi paradicsomot jelenti a Pécstől 40 kilométerre található zsáktelepülés. Lamine nehezen is állt kötélnek, hogy írjunk róluk. Mondván: szeretik a csendet és csak annyit tesznek, amitől boldogok. Szerencsére meg tudjuk osztani a történetüket!


„A természet az, ami nekem nagyon kellett! Ez után az érzés után mentem és ez vezetett Almáskeresztúrra is.”

– Mindig is úgy éreztük, hogy jó helyen leszünk Magyarországon. Mivel édesanyám magyar, sokat gyerekeskedtem Budapesten a Dunánál, és ez is meghatározó volt. Jártam már sok gazdag országban, de valahogy Magyarország számomra mindig is egyenlő volt a szabadsággal, azokkal az élményekkel, amiket gyerekként szereztem itt – meséli, miért is döntöttek feleségével a falusi élet mellett.

Nehéz kezdés után jött a siker

Lamine feleségével, Simone-nal, aki alaszkai felmenőkkel rendelkezik

Amikor eldöntötték 2004-ben, hogy Almáskeresztúron telepednek le, úgy tervezték, hogy biokertészettel foglalkoznak majd. De az élet másképp hozta.


– Sajnos az első évünk nagyon aszályos volt és a termésünk sem lett túl sok, így a kecsketartás felé terelődtünk. De tudtuk, a kecske társas lény, így rögtön beszereztünk neki társakat – meséli a kezdeteket Lamine, amit kihívásként éltek meg.

Négy kecskével kezdtek, ma már több mint 1000 kilogrammnyi sajtot állítanak elő

Majd rögtön négy kecskéjük is lett, mára 70 van.

– Sosem készültünk tudatosan arra, hogy mi sajtokkal fogunk foglalkozni, nem is tanultuk a készítését sokáig – mondja Lamine.

Svájcba ment Lamine felesége sajtkészítést tanulni

Amikor azonban már úgy érezték, hogy beindult az otthoni sajtgyártás, Lamine felesége visszament a svájci hegyekbe kitanulni a sajtkészítés rejtelmeit.

Ma már nemzetközileg is ismert sajtokat készítenek

– Ott komoly hagyománya van annak, ahogyan megtanulják és elkészítik a sajtokat. Minket mindig is az motivált, hogy mit mondanak az ismerőseink és azok a sajtfogyasztók, akik keresik a termékeinket. Ez alapján állítottuk össze az ízvilágot – mondja Lamine.

Felpörgette a falu életét a svájci–magyar házi sajt

„A Kaba Farm egy olyan hely, ahol a gyerekek is eldobják a telefont és csak a természettel foglalkoznak”

A farmeréletet élő házaspár igazi látványosságnak számít a faluban. A szezonális fűszerezésű kemény és lágy kecskesajtok mellett birka és disznó is van a területen, ahol vendéglátással is foglalkoznak. Évi 1000 kilogrammnyi sajtot állítanak elő.

Szerencsések vagyunk: miattunk is keresik a termékeinket.

„Missziónknak tekintjük”

Lamine és felesége a Kaba Farm mellett egy olyan projektbe is belekezdett, amivel másokat segítenek a természetközeli élet megismerésében. A Spread Nature egy olyan közösségi oldal, ami ugyan most indult, de már több beszélgetős videóval bátorítják a vállalkozókedvűeket arra, merjenek belevágni!

– Ez egy kedvcsináló oldal, ahol egyfajta hidat építünk a város és a falu között – mondja Lamine.

Meg lehet élni a természetben.

Pécsett itt lehet kóstolni az almáskeresztúri sajtot:

Eleven Bor és Tapasz Bár, Főtér, Balkán Bisztró, Ízes Magyar Csemege, Room Bisztró, Hotel Kikelet, N-Eozin Grillterasz. 

Kapcsolódó Cikkek

 • A BDO-é a legjobb csapat

  A BDO-é a legjobb csapat

  Minden eddiginél kiegyenlítettebb küzdelmet hozott a legjobb céges focicsapatok Tatabányán rendezett döntője, ahol fővárosi győztes vihette haza a serleget vasárnap a Földi Imre Sportcsarnokból.

 • Meghalt Marton László

  Meghalt Marton László

  Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező –…

 • Darth Vader beveszi a Bálnát

  Darth Vader beveszi a Bálnát

  Idén decemberben mutatják be a mozikban a Csillagok Háborúja kilencedik epizódját, amely a Skywalker kora címet kapta. Az ikonikus űreposz budapesti rajongói pedig most nem akárhogy készülhetnek a premierre, hiszen szeptember 15-től a Bálnába költözik a Csillagok háborúja – The Fans Strike Back kiállítás.

 • Még virágosabb lett a Szent István út

  Még virágosabb lett a Szent István út

  Újabb automata öntözőrendszerrel felszerelt virágládák helyeztek ki a nagy forgalmat elbíró Szent István útra, így ismét sokkal barátságosabb és zöldebb lett a győri belváros.