EUR: 323,45 Ft
CHF: 287,44 Ft
2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Egyéb Kecskemét

Szabó Barna-est a Kodály Művészeti Fesztiválon

A kortárs zeneszerző, Szabó Barna estjét élvezhette a közönség a Kodály Művészeti Fesztiválon. A művész januárban KÓTA-díjat vehetett át, míg márciusban első díjat nyert az Arany János-emlékév alkalmából rendezett zeneszerzőversenyen, s most a kecskeméti fesztiválprogram színvonalán is emelt.

A fiatal magyar zeneszerző-generáció egyik legkiemelkedőbb tagjához az énekhang mindig is közel állt. Korai nagy zenei élményei szinte mind oratorikus művekkel kapcsolatosak – Mozart Requiemje, Bach h-moll miséje és passiói –, amelyekben jelentős szerepet tölt be a kórus. Nem meglepő tehát, hogy kompozíciói között számos vokális darab, kórusmű található. Szabó Barna egyébként fiatalkora óta folyamatosan énekel valamilyen kórusban – alakját a napokban Kecskeméten próbáló Nemzeti Ifjúsági Kórusban is fel lehetett fedezni.


A koncerten először a Pax et Bonum című vegyeskarra, szólókra, orgonára és vonószenekarra írt kantátája csendült fel
fotó: Banczik Róbert

A koncerten – melyen természetesen a szerző is személyesen részt vett – először a Pax et Bonum című, vegyeskarra, szólókra, orgonára és vonószenekarra írt kantátája csendült fel. Az idén tízéves Pax et Bonum Kamarakórus számára írt zeneművet – amelyben a béke és a jóság fogalmai köré épülő szövegek szerepelnek, többek között egy Szent Ferenctől származó szövegrészlet is – a Szabó Sipos Máté vezette Kodály Kórus Debrecen és a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar tagjaiból alakult vonószenekar, valamint Darázs Renáta (szoprán), Thurnay Viola (mezzo) és Kuzsner Péter (orgona) szólaltatta meg.

Szabó Barna zenei munkáját számos díjjal jutalmazták már. Márciusban az Arany János Zeneszerzőverseny “vonózenekari kíséretes dal vagy dalciklus” kategóriában győzedelmeskedett. A díjat átadta Vigh Andrea rektor, mellette Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár
MTI Fotó: Bruzák Noémi

Az est folytatásában John Donne Death, be not proud (Halál, ne kérkedj) című szonettjére írt művét adta elő a vegyes kar és a vonószenekar, majd egy a cappella tétel hangzott el a Lachrymarium-sorozatból. A koncert második felében is az emberi mulandóságra figyelmeztető muzsikát hallgathatott a Piarista templomot csaknem teljesen megtöltő közönség. Az emberi tökéletlenség is érték, „A világ mindenkit megtör, de sokan a törés helyén megerősödnek” – mondta állítólag Hemingway –, erről szólt a fiatal zeneszerző Kintsagi című vonószenekari darabja. A koráldallamra írott fantáziában a korál előbb csak töredékes, alig felismerhető formában hangzott el, majd fokozatosan kibomlott a teljes dallamsor. A hangverseny egy Dylan Thomas-vers szövegére írt művel ért véget. „És nem vesz rajtunk erőt a halál” – szólt a biztatás a vegyes kar és a vonószenekar előadásában.


Kapcsolódó Cikkek

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.