2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Belföld

Szánthó Miklós: Egymás kárára nem érvényesíthető a gyülekezési és a magánélethez való jog

Az új gyülekezési törvényjavaslatot együtt kell kezelni az új, a magánélet védelméről szóló törvényjavaslattal – hívja fel a figyelmet Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója a hétfői Magyar Időkben. A devizahitelesek közszereplők magánlakásai előtt tartott tüntetései kapcsán derült fény arra, hogy a gyülekezési szabályozás nem volt tekintettel a magánélet védelmére, holott alapjogok nem érvényesíthetők egymás kárára.

A gyülekezési szabadság és a magánélethez való alapjogok “ütközését” nemrég már feloldotta az Országgyűlés, a részleteket is szabályozó, Trócsányi László igazságügyi miniszter által beterjesztett új törvényjavaslatokról pedig a héten kezdenek el tárgyalni – olvasható a napilapban.


Ha egy jobboldali kormány bárhol a világon hozzá mer nyúlni alapjogokat érintő szabályozáshoz, akkor azonnal támadásba lendül a balliberális oldal, pedig az alapjogok nem korlátozhatatlanok, sőt, azok ütközésénél szükség is van ilyesmire – hangsúlyozta Szánthó Miklós.

A választási eljárásról szóló törvények módosítása is napirendre kerül a Parlamentben, ennek kapcsán az igazgató azt mondta: a változások a választási rendszer alapját, szerkezetét nem érintik. A jogász szerint amiben mégis jelentősen módosít a javaslat, azzal a jogalkotó a választási rendszer legitimitását növeli tovább, míg a rosszhiszemű joggyakorló előtt bezárja a kiskapukat.

A javaslat szerint a jövőben elegendő ajánlást összegyűjtő pártok esetében a vezető tisztségviselőkön kívül a listás és egyéni képviselőjelölteknek is felelősséget kell vállalniuk a “listás” kampánytámogatás visszafizetéséért. Szánthó Miklós úgy fogalmazott: ez a jogszabályi változtatás elrettentő erővel bír majd a kamupártokkal szemben, mivel valószerűtlen ennyi “töltelékjelöltet” találni, akik vállalnák a teljes támogatás esetleges visszafizetésének ódiumát.

Kapcsolódó Cikkek

  • Csúcson a magyar gazdaság! Még tovább nőtt a GDP-előrejelzés!

    Csúcson a magyar gazdaság! Még tovább nőtt a GDP-előrejelzés!

    A harmadik negyedévi 4,9 százalékos, az EU-ban az egyik leggyorsabb növekedés után, más előrejelzőkhöz hasonlóan a GKI is emelte – 4,5-ről 4,6 százalékra – idei GDP-előrejelzését, ugyanakkor 2019-re fenntartja 3,2 százalékos várakozását – közölte a GKI az MTI-vel.

  • Gondoskodás minden élethelyzetben

    Gondoskodás minden élethelyzetben

    Az önellátásra képtelen gyermeküket ápolók és a súlyos fogyatékkal élő hozzátartozóikról gondoskodók egyaránt számíthatnak az anyagi megbecsülésre, ami összesen több mint ötvenezer családot érint hazánkban.