EUR: 322,83 Ft
CHF: 285,94 Ft
2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Budapest XIV.kerület XVI.kerület

Szatmáry Kristóf: Biztonság nélkül nincs jólét!

Az Országgyűlés elkezdte tárgyalni a kormány által benyújtott jövő évi költségvetés tervezetét, amelynek központi eleme a biztonságos növekedés. Szatmáry Kristóf, kerületünk országgyűlési képviselője lapunknak elmondta, hogy a kormány miért érezte fontosnak ezt ilyen hangsúlyosan kiemelni.

Szatmáry Kristóf a parlamentben továbbra is kerültünkért dolgozik

A költségvetés összeállításakor az a meggyőződés vezette a kormányt, hogy biztonság nélkül nincs jólét.
 Európában gazdasági válságjeleket tapasztalhatunk  magyarázta Szatmáry Kristóf.  Egyrészt az eladósodás, a magas munkanélküliség és az egyre intenzívebb kereskedelmi viták instabilitáshoz vezethetnek. Másrészt ezt súlyosbítja a tartósan jelen lévő migrációs válság. A kormány a költségvetés tervezésekor nem hagyhatja figyelmen kívül ezeket a biztonságunkat fenyegető körülményeket.


 Hogyan tudunk mindezekre megfelelően felkészülni?
 Az illegális bevándorlással járó problémákat, amelyek napi szinten jelen vannak Európában, közvetlenül mi is megtapasztalhattuk. A terrorveszély és más közbiztonsági következmények napjaink legfontosabb kihívását jelentik. Ezért biztosítunk például jövőre közel 350 milliárd forintot közbiztonságra, a rendőrség működésére és fejlesztésére. Ennek a csomagnak köszönhető az is, hogy emelkedni fog a rendvédelmi dolgozók illetménye, ami a korábbi emelésekkel együtt már 50 százalékos növekmény jelent. De természetesen a stabilitást a pénzügyek területén is érvényesíteni kell. Ez persze nem újdonság, és ahogy korábban is tettük, megfelelő tartalékot képezünk a nem várt kiadásokra is. Fontos kiemelni, hogy a balliberálisokkal ellentétben ez a kormány soha nem a megszorításokra, hanem a növekedésre, a stabilitásra és az adócsökkentésekre építette és építi most is a költségvetési politikáját.

 Ha már az adócsökkentéseket említi, 2019-ben milyen változásokra számíthatunk ezen e téren?
 Az egyik nagy eredményünk 2010 óta, hogy az akkor még 12 százalékos munkanélküliséget mára 3,8 százalékra sikerült csökkentenünk. De nem szeretnénk itt megállni, célunk, hogy mindenki dolgozhasson, aki akar és tud. Ennek jegyében, amennyiben az Országgyűlés megszavazza, csökkenni fognak a munkát terhelő adók, mégpedig újabb két százalékkal mérséklődik a szociális hozzájárulási adó. Ennek eredményeként terveink szerint még többen állhatnak munkába, és a bérből élők több fizetést vihetnek haza. Folytatjuk az áfacsökkentést is az alapvető élelmiszerek vonatkozásában. A sertés, a friss tej, a tojás, a baromfihús és a hal után januártól a tartós és féltartós tejek forgalmi adója csökkenhet 5 százalékra.


 A 2010-utáni kormányzat mindig kiemelten kezelte a magyar családok ügyét. Most számíthatnak-e a gyermeket nevelők újabb kedvezményekre?
 A családbarát politika létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen számunkra, a jövőben is várhatók pozitív fejlemények ebben az ügyben. Bővül az adókedvezmények rendszere, 2019-ben például 2015-höz képest már a duplájára, havi 40 ezer forintra fog nőni a kétgyermekesek családi adókedvezménye, így közel 350 ezer családnál marad több pénz. De más területen is igyekszünk segíteni a családokat, hogy tehessenek egy nagy lépést előre. 2019 az az év lesz, amikor a legtöbb pénzt fordítjuk az otthonteremtés támogatására. Érdemes megjegyezni, hogy 2015 óta, amikor bevezettük a csokot, már 75 ezer család élt a lehetőséggel, hogy ennek segítségével teremtsen otthont magának.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tárolót a társasházakba!

  Tárolót a társasházakba!

  Pályázat útján szerezhetnek pénzt Belváros-Lipótváros társasházai, ha kerékpártárolót szeretnének létesíteni az ingatlanon belül.

 • Budapest madártávlatból

  Budapest madártávlatból

  Lenyűgöző légi felvételeivel meghódította a közösségi oldalakat, kedvenc témája Budapest, madártávlatból megörökítette már a főváros számos jellegzetes helyszínét, de szívesen csinál képeket sokfelé Magyarországon és szerte a világban.

 • Eifert-képek Újpesten

  Eifert-képek Újpesten

  Hazai és nemzetközi szinten is a legjobbak között jegyzik Eifert János fotóművész fényképeit.