2019. szeptember 16., hétfő
Edit

Egyéb XIX.kerület

Szégyenfalra került Kispest

Citrom-díjat kapott Kispest önkormányzata az egyik legnívósabb műemlékvédelmi civil szervezettől. Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság ugyanis úgy ítélte meg, hogy az Árnyas utcai óvoda tagóvodáinak más szerkezetű ablakokra történő cseréjével Wekerletelep értékőrző programjának rombolását hajtotta végre az önkormányzat. Ezzel ráadásul szabályt is szegett a városrész vezetése − tudatta a kispest.info.

Ilyen volt korábban

A műemlékvédelem legnagyobb nemzetközi civil szervezetének magyar tagja 2006 óta adja át a Citrom-díjat az általa leginkább elhibázottnak ítélt műemlék-helyreállításokat végző intézményeknek. Így került szégyenfalra most Kispest is az Árnyas utcai óvoda három tagóvodájának ablakcseréjével − írta a kispest.info.


− Mindhárom épületen kicserélték az eredeti, különleges, sajátos osztású hagyományos ablakokat olyan új szerkezetekre, amelyek rendszerükkel, osztásukkal, így megjelenésükkel gyökeresen eltérnek az eredeti, 1911–1912-es szerkezetektől, holott az épületek „különösen értékes, kiemelten kezelendő” státusza mellett ez nem történhetett volna meg – áll a Vonás utcai óvodára korábban kifüggesztett indoklásban. Az önkormányzat részéről ugyanis senki sem vette át a díjat, ezért került ki a leírás az óvoda falára.

Az új ablakok miatt kapott Citrom-díjat az önkormányzat

Az önkormányzat 2013-ban és 2014-ben több százezer forintot biztosított a Wekerlei Társaskör Egyesület (WTE) számára olyan szemléletformáló kiadványok terjesztéséhez, amelyek jogkövető magatartásra ösztönzik az itt élőket. A honlap most pont arra mutatott rá, hogy épp az önkormányzat vagyonkezelő cégének vezetője, az MSZP-s képviselő, Kránitz Krisztián nincs tisztában a szabályokkal. Az önkormányzat ugyanis akár több százezer forintra is megbünteti azokat a lakókat, akik nem az építési szabályzatnak megfelelő nyílászárókat – például műanyag ablakot – építenek a saját házukba, majd visszabontásra, valamint az eredeti állapot visszaállítására kötelezi őket, eközben Kránitz Krisztián MSZP-s képviselő, a VAMÜSZ vezetője minden következmény nélkül simán kicseréltetheti az Árnyas óvoda gerébtokos ablakait bumfordi, osztás nélküli nyílászárókra. Holott Wekerletelepen egyebek mellett az óvodák „különösen értékes, kiemelten kezelendő” épületek, azaz csak az eredeti állapotnak megfelelő módosításokat lehet végrehajtani az épületeken.


Az önkormányzat a WTE tiltakozása ellenére sem intézkedett az eredeti állapot visszaállításáról, holott a társaság tavaly ősszel levélben jelezte Gajda Péter (MSZP) polgármesternek, hogy a saját szabályzatukat szegték meg, megbontva ezzel Wekerletelep arculatát, és követelték az előírásoknak megfelelő ablakok beszerelését.

Nem az első eset

A Pannónia Általános Iskola nyílászáróinak tizenegy évvel ezelőtti cseréjénél ugyan figyeltek az ablakok osztásaira, azonban a szabályzat szerint nem lehetett volna műanyag nyílászárókat beépíteni, továbbá a Wekerlei Kultúrház és Könyvtár épülete sem egyezik az eredeti állapotával.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Marton László

  Meghalt Marton László

  Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező –…

 • Még virágosabb lett a Szent István út

  Még virágosabb lett a Szent István út

  Újabb automata öntözőrendszerrel felszerelt virágládák helyeztek ki a nagy forgalmat elbíró Szent István útra, így ismét sokkal barátságosabb és zöldebb lett a győri belváros.

 • Megtelik a szegedi égbolt

  Megtelik a szegedi égbolt

  Magyar produkciók és különleges külföldi gépek, valamint egyszerre három hőlégballonverseny várja az érdeklődőket a legnagyobb hazai repülős rendezvényen, a pénteken kezdődő IV.

 • Esőben is jót főztek

  Esőben is jót főztek

  A dél-budai görög katolikusok csapata is főzött az első DunaFok szabadidőparkban tartott lecsófesztiválon.