EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 15., szombat
Valér

Egyéb XIX.kerület

Szégyenfalra került Kispest

Citrom-díjat kapott Kispest önkormányzata az egyik legnívósabb műemlékvédelmi civil szervezettől. Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság ugyanis úgy ítélte meg, hogy az Árnyas utcai óvoda tagóvodáinak más szerkezetű ablakokra történő cseréjével Wekerletelep értékőrző programjának rombolását hajtotta végre az önkormányzat. Ezzel ráadásul szabályt is szegett a városrész vezetése − tudatta a kispest.info.

Ilyen volt korábban

A műemlékvédelem legnagyobb nemzetközi civil szervezetének magyar tagja 2006 óta adja át a Citrom-díjat az általa leginkább elhibázottnak ítélt műemlék-helyreállításokat végző intézményeknek. Így került szégyenfalra most Kispest is az Árnyas utcai óvoda három tagóvodájának ablakcseréjével − írta a kispest.info.


− Mindhárom épületen kicserélték az eredeti, különleges, sajátos osztású hagyományos ablakokat olyan új szerkezetekre, amelyek rendszerükkel, osztásukkal, így megjelenésükkel gyökeresen eltérnek az eredeti, 1911–1912-es szerkezetektől, holott az épületek „különösen értékes, kiemelten kezelendő” státusza mellett ez nem történhetett volna meg – áll a Vonás utcai óvodára korábban kifüggesztett indoklásban. Az önkormányzat részéről ugyanis senki sem vette át a díjat, ezért került ki a leírás az óvoda falára.

Az új ablakok miatt kapott Citrom-díjat az önkormányzat

Az önkormányzat 2013-ban és 2014-ben több százezer forintot biztosított a Wekerlei Társaskör Egyesület (WTE) számára olyan szemléletformáló kiadványok terjesztéséhez, amelyek jogkövető magatartásra ösztönzik az itt élőket. A honlap most pont arra mutatott rá, hogy épp az önkormányzat vagyonkezelő cégének vezetője, az MSZP-s képviselő, Kránitz Krisztián nincs tisztában a szabályokkal. Az önkormányzat ugyanis akár több százezer forintra is megbünteti azokat a lakókat, akik nem az építési szabályzatnak megfelelő nyílászárókat – például műanyag ablakot – építenek a saját házukba, majd visszabontásra, valamint az eredeti állapot visszaállítására kötelezi őket, eközben Kránitz Krisztián MSZP-s képviselő, a VAMÜSZ vezetője minden következmény nélkül simán kicseréltetheti az Árnyas óvoda gerébtokos ablakait bumfordi, osztás nélküli nyílászárókra. Holott Wekerletelepen egyebek mellett az óvodák „különösen értékes, kiemelten kezelendő” épületek, azaz csak az eredeti állapotnak megfelelő módosításokat lehet végrehajtani az épületeken.


Az önkormányzat a WTE tiltakozása ellenére sem intézkedett az eredeti állapot visszaállításáról, holott a társaság tavaly ősszel levélben jelezte Gajda Péter (MSZP) polgármesternek, hogy a saját szabályzatukat szegték meg, megbontva ezzel Wekerletelep arculatát, és követelték az előírásoknak megfelelő ablakok beszerelését.

Nem az első eset

A Pannónia Általános Iskola nyílászáróinak tizenegy évvel ezelőtti cseréjénél ugyan figyeltek az ablakok osztásaira, azonban a szabályzat szerint nem lehetett volna műanyag nyílászárókat beépíteni, továbbá a Wekerlei Kultúrház és Könyvtár épülete sem egyezik az eredeti állapotával.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.