EUR: 323,11 Ft
CHF: 286,37 Ft
2018. december 09., vasárnap
Natália

Egyéb Érd

Szelíd motorosok az utakon

Nem unatkoznak az érdi polgárőrök: rengeteg eseményre, rendezvényre hívják őket, és ők örömmel tesznek eleget a meghívásoknak. Természetesen a biztosítási feladatok sikeres végrehajtásához megfelelő gyakorlás szükséges, ezért aztán keresnek és találnak is lehetőséget a tréningekre, az edzésekre is.

A rendezvények, ahová hívják az Érdi Városi Polgárőr Egyesület tagjait, meglehetősen sokfélék: Velence körbe és Citadella kerékpártúráktól érdi és törökbálinti, közutakon zajló futóversenyekig rendszeresen megjelennek, segítve a biztosításban a rendőröket, hozzájárulva a biztonságos és szervezett lebonyolításhoz. A felkészüléshez szükségesek a megfelelő gyakorlási lehetőségek – ilyen volt nemrég a fóti vezetéstechnikai képzésen való részvétel, amelynek lépéseit lehetőségünk volt figyelemmel kísérni.


Itt motoros oktatók részvételével motorkezelési technikát, általánosságban motorozni tudást lehetett fejleszteni. A gyakorlatok elméleti képzéssel indultak, amelyet a Riliclub motoros oktatói tartottak, és amelynek keretében fontos instrukciók, hasznos információk hangzottak el.

A gyakorlatok elméleti képzéssel indultak, amelyet a Riliclub motoros oktatói tartottak

Az oktatók aztán a gyakorlatban is bemutatták a szóban előadott elemeket.


Az elméleti képzést gyakorlati bemutató követte

Ezután jöttek – némi bemelegítés után – a látványosnál látványosabb „produkciók”, amelyeket először lassú tempóban, majd egyre gyorsabban kellett végrehajtani.

Gyakorlás – először lassan, aztán fokozatosan gyorsulva

A bemelegítés motoron történő egyensúlygyakorlatokkal történt, például állva, oldalt ülve vagy feltérdelve a nyeregre. A gyakorlás céljára kifejlesztett feladatok azonban – kis kör, nagy kör, kis ívű visszafordulás – korántsem öncélú mutatványok. Gyakorlásukkal hajtható végre szükség esetén az úttesten a gyors visszafordulás, a sávok közötti manőverezés vagy éppen valamilyen váratlan akadály kikerülése.

„Kiskörös” feladatok, majd visszafordulás és kanyarívek gyakorlása

A gyakorlat neve „holland kapu”, az akadály kikerülése itt éppen állva történik…
Fotók: Kollerics Ildikó

Természetesen mondhatjuk minderre, hogy a vezetéstechnika folyamatos fejlesztése, karbantartása nemcsak a polgárőröknek, hanem minden motorosnak fontos, a motoros polgárőrök esetében azonban ez fokozottan így van, hiszen szükség esetén a közúti közlekedés valamennyi résztvevőjének biztonsága múlhat rajtuk.

Kapcsolódó Cikkek