EUR: 323,16 Ft
CHF: 287,79 Ft
2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Belföld

Szijjártó: Magyarország biztonsága az első

Magyarország a továbbiakban nem vesz részt az ENSZ migrációs csomagja előkészítésében, és ha az ENSZ-közgyűlés elé kerül a dokumentum, akkor nemmel szavaz – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a szerdai kormányülést követően.

– Számunkra Magyarország és a magyar emberek biztonsága az első számú kérdés, és ez a dokumentum teljes mértékben ellentétes az ország biztonsági érdekeivel – mondta Szijjártó Péter. Hozzátette: a kormány álláspontja szerint az ENSZ globális migrációs csomagja ellentétes a józan ésszel és az európai biztonság helyreállításának szándékával is. A külügyminiszter szerint ez egy migrációt ösztönző dokumentum, aminek az az alapállása, hogy a migráció jó és kivédhetetlen jelenség. Mindezt a magyar kormány elfogadhatatlannak tartja.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

– Az ENSZ tagállamainak a többsége kibocsátó ország, így ezen államok álláspontja érvényesült. Ez a dokumentum alapvető jognak tekinti a migrációt, miközben nem veszi figyelembe azon emberek érdekeit, akik biztonságban akarnak élni – mondta Szijjártó Péter, aki szólt arról is, hogy a csomag vitája során azt mondták, hogy ez nem lesz jogilag kötelező dokumentum, de végül kiderült, hogy minden országnak egyedi programot kell kötelezően készíteni a migráció ügyében.

A dokumentumot rendkívül veszélyesnek, szélsőségesnek, elfogultnak, a migrációt ösztönzőnek nevezte a miniszter, mondván, „milliók számára jelenthet inspirációt arra, hogy meginduljanak”. Szerinte a csomagnak az az alapállása, hogy a migráció jó és kivédhetetlen jelenség. A kormány ezt az alapvetést elfogadhatatlannak tartja, és olyan rossz folyamatként tekint a migrációra, amelynek rendkívül súlyos biztonsági aspektusai vannak – tette hozzá.


„A kormány úgy döntött, hazánk kilép a migrációs csomag elfogadási folyamatából, így nem tekintjük magunkra nézve kötelezőnek az abban foglaltakat. Ha az ENSZ-közgyűlés dönt erről a csomagról, akkor nemmel szavazunk majd” – tette hozzá a miniszter.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Nagy Viktor: A lelkiismeret nem a lúzereké

  Nagy Viktor: A lelkiismeret nem a lúzereké

  Épp a Legyetek jók, ha tudtok próbáján értük utol Nagy Viktort, az Újszínházban színpadra állított Bizánc rendezőjét. A darab kapcsán beszélgettünk lelkiismeretről, bátorságról és lúzerségről és arról, hogy miért aktuális ma is Konstantin császár története, és az miért mutat túl napjaink muszlim-kérdésén.

 • Sportos Télapók

  Sportos Télapók

  Télapónak öltözött futók lepték el hétvégén Budapestet, ahol a tizenötödik alkalommal rendezték meg a jótékonysági Mikulás Kocogás versenyt.

 • Maul Pincészet – D’Art Maul 2016 Magnum

  Maul Pincészet – D’Art Maul 2016 Magnum

  A pince tulajdonosa ezt a bort azoknak ajánlja, akik művészi módon húzzák ki a dugót a palackból, úgy kínálják , mint ajándékot az érzékeknek és elegáns mozdulattal forgatják a poharat.

 • Tovább nő a családok támogatása

  Tovább nő a családok támogatása

  Jövőre minden eddiginél több forrást fordít a kormány a családokra, és további jelentős lépések várhatók, amennyiben a magyar emberek a nemzeti konzultáción megerősítik a kormány elképzeléseit.