EUR: 331,08 Ft
CHF: 302,08 Ft
2019. szeptember 15., vasárnap
Enikő, Melitta

Extra

Szinetár Dóra elégette Down-szindrómás kisfia leletét

Szinetár Dóra kisfia, Benjámin születésekor nem csupán a kicsi érkezésének hírét, de röviddel utána egy diagnózist is megosztott a világgal: Benji Down-szindrómás. A színésznő és férje, Makranczi Zalán természetesen kezelte a helyzetet, szerintük feleslegesek a sajnálkozó hozzászólások, a kicsi nem beteg, hiszen fizikailag makkegészséges.

Szinetár Dóra és Makranczi Zalán
/Fotó: Mészáros Diána

„Azonkívül, hogy gratulálnak, előfordul, hogy sok erőt kívánnak. Tudom, hogy jó szándékkal, de valahogy mégsem értem” – kezdte a Nők Lapjának Dóra, aki kisfia születése után egy hónappal, tavaly októberben jelentette be, hogy a csöppség Down-szindrómás.


„Olyan, mint bármelyik baba, csak »csíkszeme« van, mint Zorkának ennyi idősen. Persze kicsit hülyén érzem magam, mikor azt kell bizonygatnom, hogy csodálatos a gyerekem” – mesélte a hetilapnak a színésznő, aki hozzátette: férjével, Makranczi Zalánnal úgy döntöttek, elégetik a diagnózisról szóló papírt.

„Megszületett, kaptunk egy papírt – egy genetikai vizsgálat eredményét –, amelyben leírták, hogy a 21. kromoszómából neki három van. Meg egy másikat, amelyben gyakorlatilag fogyatékosnak nyilvánították emiatt. Egy hathetes csecsemőt! Az orvosok elmondták, azt is kijelentő módban, hogy mi történhet vele, meddig juthat. (…) Miközben ő nem beteg, hiszen fizikailag makkegészséges. Mentálisan meg… hát bocsánat, de tíz perc séta alatt a Körúton több kezemen tudnám megszámolni azokat az embereket, akiket nem látok mentálisan egészségesnek, pedig azok. Úgyhogy Zalánnal elégettük ezt a bizonyos papírt, mert rájöttünk, hogy ez az egyetlen dolog, ami arra utal, hogy a fiunkkal probléma van.”


Mi a Down-szindróma?

Az egyik leggyakoribb veleszületett rendellenesség, minden 600. gyermek ezzel a kromoszómahibával jön világra. A Down-szindrómásoknál az átlagnál gyakoribbak a szívrendellenességek, a tüdőartéria hipertóniája, a pajzsmirigy működési zavarai, az emésztőrendszeri fejlődési rendellenességek, ortopédiai, szem- és látási problémák, fül- és hallási problémák, a vérképző rendszer zavarai, neurológiai és pszichiátriai zavarok, fertőzések, krónikus légúti megbetegedések, alvászavarok – írja a Down Alapítvány.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek