EUR: 333,72 Ft
CHF: 305,59 Ft
2019. szeptember 22., vasárnap
Móric

Külföld

Szlovákia átvette a visegrádi csoport soros elnökségét

Vasárnaptól egy éven át Szlovákia tölti be a visegrádi csoport soros elnöki tisztét, amelyet Magyarországtól vett át és egy év múlva Csehországnak ad tovább.

Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök a Magyarországból, Szlovákiából, Csehországból és Lengyelországból álló regionális tömörülés elnöki tisztségét hivatalosan Budapesten június 21-én vette át Orbán Viktor kormányfőtől.


“Az elnökséget egy olyan kényes időszakban vesszük át, amikor Európában sok a nyitott kérdés, de konstruktív partner akarunk lenni, aki konstruktív megoldásokkal áll elő” – mondta az elnökség átvételének alkalmából Peter Pellegrini, hozzátéve, a szlovák elnökség célja, hogy konkrét eredményeket hozzon a visegrádi országok lakosainak.

A mostani már az ötödik olyan alkalom, amikor Szlovákia tölti be a visegrádi csoport elnöki tisztét. A szlovák elnökség a “Dinamikus Visegrád Európának” mottót adta programjának, amely három pillérre épül, ezek az erős Európa, a biztonságos környezet és az intelligens megoldások.

“Hangsúlyt fogunk fektetni a belső dinamika megerősítésére, a versenyképességre, a biztonságra, a visegrádi régió összetartására” – írta az elnökségről állásfoglalásában a szlovák külügyi tárca, amely szerint az egyéves időszakban saját programjukkal folytonosságot akarnak teremteni a szlovákot megelőző magyar, illetve az azt követő cseh elnökség programjai között. A szlovák elnökség során hangsúlyozni akarják a V4-ek fontosságát, kiemelve, hogy a csoport a regionális együttműködés eszköze, valamint garanciája a régió stabilitásának és a jószomszédi kapcsolatoknak.

Kapcsolódó Cikkek

  • Orbán Viktor: A baloldal be akarja hozni a migránsokat

    Orbán Viktor: A baloldal be akarja hozni a migránsokat

    Magyarország készen áll, hogy ahol tud, ott segítséget nyújtson Olaszországnak, így ha végre elszánja magát, hogy a határokat megvédi, segítünk, és abban is, hogy az itt lévő migránsokat hazavigyék – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párttalálkozóján, szombaton Rómában.

  • Gyújtogatások, erőszak és agresszió a párizsi klímameneten

    Gyújtogatások, erőszak és agresszió a párizsi klímameneten

    Az anarchista “black blocs” (Fekete blokk) csoportokhoz tartozó szélsőségesek incidenseket kezdeményeztek szombaton Párizsban az éghajlat védelmében rendezett felvonuláson, a rendőrség a tüntetőket elhatárolódásra kérte a rendbontóktól, miközben a város más pontjain olyan kormányellenes sárgamellényes tiltakozókat állítottak elő, akik tiltott helyszíneken próbáltak meg gyülekezni.