2018. december 18., kedd
Auguszta

Külföld

Szlovénia további tájékoztatást kér Berlintől és Bécstől a migrációra vonatkozó terveikről

Szlovénia további tájékoztatást kér Németországtól és Ausztriától az illegális migrációt illető terveikről – közölte a szlovén belügyminisztérium kedden, miután Németország nemzeti szintű lépéseket akar tenni a menekültáradat elleni küzdelem jegyében, Ausztria pedig bejelentette, hogy megerősíti déli határainak védelmét.

A szlovén belügyminisztérium közleménye szerint a két ország nem tájékoztatta Szlovéniát a tervek részleteiről. A tárca mindamellett leszögezte, hogy a szlovén rendőrség kiváló munkát végez, hatékonyan védi a schengeni határokat. A szlovén kormány további intézkedéseket is kidolgozott a helyszíni ellenőrzések érdekében – tették hozzá.


A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) küzdelmes tárgyalások után hétfőn megállapodott arról, hogy úgynevezett tranzitközpontokat építenek ki a német-osztrák határon az Európai Unió valamely tagországában már nyilvántartásba vett menedékkérők elhelyezésére, és onnan szállítják majd vissza őket a regisztráció szerinti tagállamba, ahol az uniós szabályok alapján le kell folytatni menekültügyi eljárásukat. Egyben fokozzák az együttműködést az uniós társországokkal, különösen azokkal, amelyekből a regisztrált menedékkérők Németországba érkeznek.

Az osztrák koalíció mindkét pártját, az Osztrák Néppártot (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpártot (FPÖ) képviselő kormánytagok közös nyilatkozatban jelezték: kormányuk azt várja, hogy Berlin mielőbb tisztázza egységes menedékpolitikai álláspontját, miután a CDU és a CSU lezárta vitáját a kérdésben. Sebastian Kurz kancellár, Heinz-Christian Strache alkancellár és Herbert Kickl belügyminiszter bejelentette azt is, hogy Ausztria az ország déli határainak védelmét megerősítő lépésekre készül, és hangsúlyozták, hogy Bécs felkészült minden forgatókönyvre.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek