2019. szeptember 18., szerda
Diána

Külföld

Szlovénia további tájékoztatást kér Berlintől és Bécstől a migrációra vonatkozó terveikről

Szlovénia további tájékoztatást kér Németországtól és Ausztriától az illegális migrációt illető terveikről – közölte a szlovén belügyminisztérium kedden, miután Németország nemzeti szintű lépéseket akar tenni a menekültáradat elleni küzdelem jegyében, Ausztria pedig bejelentette, hogy megerősíti déli határainak védelmét.

A szlovén belügyminisztérium közleménye szerint a két ország nem tájékoztatta Szlovéniát a tervek részleteiről. A tárca mindamellett leszögezte, hogy a szlovén rendőrség kiváló munkát végez, hatékonyan védi a schengeni határokat. A szlovén kormány további intézkedéseket is kidolgozott a helyszíni ellenőrzések érdekében – tették hozzá.


A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) küzdelmes tárgyalások után hétfőn megállapodott arról, hogy úgynevezett tranzitközpontokat építenek ki a német-osztrák határon az Európai Unió valamely tagországában már nyilvántartásba vett menedékkérők elhelyezésére, és onnan szállítják majd vissza őket a regisztráció szerinti tagállamba, ahol az uniós szabályok alapján le kell folytatni menekültügyi eljárásukat. Egyben fokozzák az együttműködést az uniós társországokkal, különösen azokkal, amelyekből a regisztrált menedékkérők Németországba érkeznek.

Az osztrák koalíció mindkét pártját, az Osztrák Néppártot (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpártot (FPÖ) képviselő kormánytagok közös nyilatkozatban jelezték: kormányuk azt várja, hogy Berlin mielőbb tisztázza egységes menedékpolitikai álláspontját, miután a CDU és a CSU lezárta vitáját a kérdésben. Sebastian Kurz kancellár, Heinz-Christian Strache alkancellár és Herbert Kickl belügyminiszter bejelentette azt is, hogy Ausztria az ország déli határainak védelmét megerősítő lépésekre készül, és hangsúlyozták, hogy Bécs felkészült minden forgatókönyvre.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • A nap képe: Bekockult Bugatti

  A nap képe: Bekockult Bugatti

  A Lego billundi központjában állították ki először azt a különleges, építőkockákból épült Bugatti Chiron életnagyságú makettjét, melyet motorral is elláttak.

 • Szétverte a saját pizzázóját

  Szétverte a saját pizzázóját

  Úgy gondolta a korábban az NFL-ben amerikaifocizó Edawn Louis Coughman, hogy összehozza az év csalását, ám számításai nagyon nem jöttek be.

 • Megint Európát ostromolják a migránsok

  Megint Európát ostromolják a migránsok

  Valamennyi Európába tartó migrációs útvonalon emelkedett az illegális bevándorlás, az érintett tagországok 9 százalékkal több, közel 13 ezer tiltott határátlépést regisztráltak augusztusban, mint az azt megelőző hónapban – jelentette az unió határ- és partvédelmi ügynöksége, a Frontex.

 • Varga Judit: Boszorkányüldözés zajlik ellenünk

  Varga Judit: Boszorkányüldözés zajlik ellenünk

  Bevándorláspárti bosszúhadjáratnak nevezte hétfői brüsszeli meghallgatását Varga Judit igazságügyi miniszter a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján, akit az általános ügyek tanácsa hallgatott meg a Magyarországgal szemben indított 7.