EUR: 321,76 Ft
CHF: 280,45 Ft
2018. október 17., szerda
Hedvig

Egyéb Szekszárd

Szociális otthon költözik Palánkra

Szociális otthonná alakítják a Tolna Megyei Balassa János Kórház egykori telephelyét. Az épület felújítása után várhatóan ide költözik a sárpilisi szociális otthon mintegy 60 lakója. A kórház egykori telephelyén a tervek szerint négyfős, 30 négyzetméteres szobákat alakítanak ki, így jóval kényelmesebb élettér várja majd a lakókat, mint jelenlegi helyükön.

Az intézményükben évek óta tartó folyamat a kórház működési, szakmai hatékonyságának javítása, illetve a gazdasági hatékonyság javítása is – nyilatkozta dr. Németh Csaba, a Tolna Megyei Balassa János Kórház főigazgató főorvosa.


Hozzátette, hogy ennek a fejlődési folyamatnak a részeként a korábban Palánkon működő elmerehabilitációs osztály 2017 októberében tudott a kórház központi telephelyére költözni. Itt az elmegyógyászati épület pályázati pénzből felújított negyedik szintjére költöztek a betegek. Mindez a kórháznak egyrészt évi negyvenmillió forintos megtakarítást, másrészt pedig a betegellátás színvonalának jelentős emelkedését jelentette.

Az átadott épületegyüttes két pavilonja már napjainkban is szociális otthonként üzemel. Fotó: Nagy Nándor

– A palánki telephelyünkön korábban még a krónikus belgyógyászati osztály is működött, de ez már 2014 óta szintén a központi kórházi telephelyen található. Ezzel a két költöztetéssel megnyílt a lehetőség arra, hogy a palánki épületegyüttest új funkcióban újra működtessük. A palánki telephely épületének két pavilonja már 1993 óta szociális otthonként működik, jelenleg a Tolna Megyei Integrált Szociális Intézményhez tartozik. Kézenfekvő megoldásként adódott, hogy miután a betegellátás az épületből kiköltöztethetővé vált, az épület további részeit is szociális otthonként hasznosítsuk – tájékoztatott dr. Németh Csaba.


Az elmúlt hetekben megtörtént az ünnepélyes kulcsátadás a palánki telephelyen, aminek során a Tolna Megyei Balassa János Kórház működtetője az épületet átadta a Tolna Megyei Integrált Szociális Intézménynek, illetve az azt fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnak.

A jövőben szociális otthonként üzemelő épület egykor elme-rehabilitációs osztályként működött.Fotó: Nagy Nándor

– Ezzel az eseménnyel gyakorlatilag mindenki jól járt. A helyszínen megjelent neves vendégek is kiemelték mindezt. Egybehangzóan megállapítottuk, hogy ezzel a lépéssel fejlődött az egészségügyi ellátás, illetve szakmai és gazdasági hatékonyságnövekedés történt, valamint Tolna megye és Szekszárd városának szociális ellátása is fejlődött. Jelentősen korszerűbb és színvonalasabb ellátást tudnak majd nyújtani az otthon lakóinak – részletezte az intézmény főigazgató főorvosa.

Kapcsolódó Cikkek

 • Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Felavatták az erdélyi származású Urmánczy Nándornak állított emlékművet a csepeli Daru-dombon.  A néhai országgyűlési képviselő társaival száz éve, 1918-ban alakította meg a Székely Nemzeti Tanácsot Erdély és Magyarország területi integritásának megőrzéséért, de a Védő Ligák Szövetségének alapítása is az ő nevéhez fűződik.

 • Vége! Kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását

  Vége! Kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását

  Az Országgyűlés kedden kivételes eljárásban határozott a lakás-takarékpénztárak állami támogatásának kivezetéséről. A döntés nem érinti a már megkötött lakás-előtakarékossági szerződéseket, az állami támogatás a törvény hatályba lépését követően megkötött, illetve meghosszabbított szerződések esetében nem jár majd.

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.