2018. december 18., kedd
Auguszta

Egyéb Szombathely

Szombathelyinek lenni jó

Születés fája a Csónakázó-tó szigetén, ezüst kiskanál a babaköszöntő csomagban, helyi hírességek társasjátékon – ezeket a javaslatokat is tartalmazza a legutóbbi közgyűlésen elfogadott identitást erősítő program. A részletekről dr. Puskás Tivadar polgármestert kérdeztük.

Puskás Tivadar polgármester a közgyűlésen mutatta be a programot Fotó:CSG

Tavaly decemberben tárgyalt először a közgyűlés a szombathelyi identitást erősítő programról, a legutóbbi, júniusi ülésen már konkrét programelemeket fogadott el a testület.  –  „A segítés városa” kezdeményezés, a „Szombathely visszavár” program és a Szent Márton-kártya egyaránt az itt élő közösségek kötődését erősítik a város iránt. A mostani kezdeményezéssel azt szeretnénk elérni, hogy a szombathelyiek még jobban szeressék és ismerjék meg a várost – fogalmazott dr. Puskás Tivadar polgármester.


A cél,  hogy a szombathelyiek magukénak érezzék a várost Fotó: BS

Az idei esztendőtől kezdve az adott évben született szombathelyi ifjoncok tiszteletére fát ültetnek a gyermekek világnapján, szeptember 20-án a Csónakázó-tó szigetén. Minden fához QR-kódot is rendelnek, amelynek segítségével – szülői beleegyezés után – elérhető lesz az abban az évben született gyermekek adatsora.

Január elsejétől a védőnői szolgálaton keresztül babaköszöntő csomaggal is megajándékozza a város az újszülötteket. Ebben lesz egy míves szöveggel megírt polgárlevél és egy kis ezüstkanál is. Utóbbit azért választotta a városvezetés, mert egy középkori angol mondás szerint annak, aki ezüstkanállal a szájában,  megadatik minden jó.


– Terveink szerint a megyeszékhely nevezetességeit és érdekességeit bemutató társasjáték is készül. A cél, hogy a játék során bárki megismerhesse Szombathely történelmét, kultúráját, eseményeit és híres személyiségeit – tette hozzá a polgármester.

Minden szeptemberben elültetik majd a születés fáját a Csónakázó-tónál Fotó:CSG

Puskás Tivadar kitért arra is, hogy kétszáz év után a közelmúltban előkerült Szombathely város legrégebbi (1607), eredetiben fennmaradt városi kiváltságlevélének hasonmása. A tervek szerint még az idén megjelenik a dokumentum reprint kiadása. Továbbá tervezik Schönvisner István jezsuita történetíró Antiquitatum et historiae Sabariensis című latin nyelvű könyvének magyarra fordítását és kiadását. A kötet érdekessége, hogy ez Magyarország első városi monográfiája.

Néhány városban már hagyomány, hamarosan Szombathelyen is találkozhatunk vele: egységes táblákon rövid ismertető szöveget helyeznek el az egyes utcák névadóiról. A kezdeményezést a Savaria Múzeum, a levéltár, a Rumi Rajki Kör, a Szépítő Egyesület, a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa és Balló László Hefele-kutató is támogatja. A tervek szerint városrészenként haladnak majd, a belváros utcái kapnak először ismertető táblákat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.