2018. szeptember 26., szerda
Jusztina

Egyéb XII.kerület

Szünidőben is ehetünk hazait, házit

 

A nyári szünetben talán még fontosabb, hogy hétköznap is őstermelőktől származó alapanyagokhoz, friss hazai zöldséghez, gyümölcshöz, húshoz és sajthoz jussanak a családok. Budán ez nem okoz gondot, mert a vakáció ideje alatt is a hét öt napján megtehetjük ezt. Kedden és szombaton a Böszörményi úton, a Hegyvidék önkormányzata előtti téren, szerdán a Pagony és Fodor utca sarkán, csütörtökön a János kórháznál, pénteken a Jókai iskolánál, a Költő utcában találjuk meg az őstermelőket 7-től 13 óráig.

A hét közepén, szerdán látogattuk meg a Pagony utca sarkán lévő kis térre kitelepült piacot. Egy kört téve friss zöldséggel, gyümölccsel, disznósággal és tejtermékkel teli kosárral indulhattunk haza, ebédfőzésre készen, és jó minőségű, finom hideg élelemmel ellátva a családot.


Még éppen kaptunk egy egy adagot Balla László őstermelő sárgabarackjából, Sebes Márton házi sütésű kalácsából, és a bevásárlás hoz erőt gyűjtendő, egy meggyes rétest is rögtön megkóstoltunk. Szegedi Károly dánszentmiklósi állataiból készített disznóságai közül a libatepertő volt már helyben kihagyhatatlan, de a házi májasból, kolbászból és szalámiból, húsos szalonnából otthonra is jutott.

Pálinkás Károly, aki feleségével együtt készíti kecsketejből készült termékeit, addig győzködött, hogy megkóstoltuk a snidlinges ordát, ami persze végül a kosárban kötött ki.


– Így szokott ez mindig lenni, mondják a vevők, hogy nem bírják a kecskét. Én meg mondom nekik, hogy ezt kóstolják meg, nem kell megvenni. Aztán szépen elviszik, az otthoniaknak is ízlik, és jönnek vissza. A kecskéink ott legelnek a Cegléd melletti tanyánkon, a sajtokat levegőn vagy viaszon érleljük. Ez nem tud megromlani, nincs minek tönkremenni benne, mert ez jó – mondja Pálinkás Károly.

Kapcsolódó Cikkek