EUR: 322,78 Ft
CHF: 285,77 Ft
2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Egyéb XII.kerület

Szünidőben is ehetünk hazait, házit

 

A nyári szünetben talán még fontosabb, hogy hétköznap is őstermelőktől származó alapanyagokhoz, friss hazai zöldséghez, gyümölcshöz, húshoz és sajthoz jussanak a családok. Budán ez nem okoz gondot, mert a vakáció ideje alatt is a hét öt napján megtehetjük ezt. Kedden és szombaton a Böszörményi úton, a Hegyvidék önkormányzata előtti téren, szerdán a Pagony és Fodor utca sarkán, csütörtökön a János kórháznál, pénteken a Jókai iskolánál, a Költő utcában találjuk meg az őstermelőket 7-től 13 óráig.

A hét közepén, szerdán látogattuk meg a Pagony utca sarkán lévő kis térre kitelepült piacot. Egy kört téve friss zöldséggel, gyümölccsel, disznósággal és tejtermékkel teli kosárral indulhattunk haza, ebédfőzésre készen, és jó minőségű, finom hideg élelemmel ellátva a családot.


Még éppen kaptunk egy egy adagot Balla László őstermelő sárgabarackjából, Sebes Márton házi sütésű kalácsából, és a bevásárlás hoz erőt gyűjtendő, egy meggyes rétest is rögtön megkóstoltunk. Szegedi Károly dánszentmiklósi állataiból készített disznóságai közül a libatepertő volt már helyben kihagyhatatlan, de a házi májasból, kolbászból és szalámiból, húsos szalonnából otthonra is jutott.

Pálinkás Károly, aki feleségével együtt készíti kecsketejből készült termékeit, addig győzködött, hogy megkóstoltuk a snidlinges ordát, ami persze végül a kosárban kötött ki.


– Így szokott ez mindig lenni, mondják a vevők, hogy nem bírják a kecskét. Én meg mondom nekik, hogy ezt kóstolják meg, nem kell megvenni. Aztán szépen elviszik, az otthoniaknak is ízlik, és jönnek vissza. A kecskéink ott legelnek a Cegléd melletti tanyánkon, a sajtokat levegőn vagy viaszon érleljük. Ez nem tud megromlani, nincs minek tönkremenni benne, mert ez jó – mondja Pálinkás Károly.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.

 • Adózni kell az AIRBNB után

  Adózni kell az AIRBNB után

  Döntött a képviselő-testület: Józsefvárosban jövőre építményadót kell fizetni az AIRBNB-ként hasznosított lakások után.