2018. szeptember 18., kedd
Diána

Budapest XVI.kerület

Teszák: nyolcvan!

A tizenhatodik kerületben lakó Papi, azaz Teszák Sándor, az ország egyik legjobb grafikusa és karikaturistája betöltötte a nyolcvanadik életévét. Látszólag nem nagy dolog ez, előfordulhat akárkivel – a nyolcadik iksz megünneplése azonban cseppet sem bizonyult szokványosnak, mint ahogy Papi sem egyszerűen egy polgára a kerületnek.

Az elmaradhatatlan születésnapi torta (Fotó: Mészáros Tibor)

Kezdődött azzal, hogy a szervezők az ünnepeltet rafináltan elcsalták moziba, de nem fogott gyanút, mert ment vele sok évtizede hű társa, felesége, Marika is.


Mozi közben aztán lassan gyülekeztek a köszöntésre, pontosabban: a meglepetéspartira érkező vendégek. Jöttek egymás után rokonok és ismerősök, barátok és pályatársak, jelenlegi és korábbi kollégák, mindenki, akit csak a rendkívül talpraesett szervezők megtaláltak. Mert minek lehet minősíteni, ha nem talpraesettségnek például azt az ötletet, hogy az egyik unoka, kifürkészve Papi internetes levelezőlistájáról az ismerőseit, barátait, sorra megkéri őket, hogy készítsenek neki egy-két perces videóüdvözletet, amelyeket majd ő összeszerkeszt és elküld a felköszöntésre, mintegy fokozva a meglepetéseket. Így is történt, megérkezett és sikert is aratott a köszöntésekből álló videó-összeállítás, mégpedig Spanyolországból, merthogy az illető unoka éppen ott tartózkodik, de hát húszévesen képes lehet valaki ilyen vagány húzásra is, hogy Európa másik végéből „ideszerkeszt” egy ilyen üdvözletet.

A mozi után aztán volt meglepetés, pedig a grafikusságtól a színpadi szereplésekig sokféle területen otthonosan mozgó Sanyi bácsi nem szokott csodálkozni semmin. Ezúttal babgulyástól hidegkonyháig, sós és édes süteményektől többféle tortáig terjedt a „meglepetéskínálat”, volt olyan csokitorta is, amelyen az ünnepelt arcképe volt látható fehér cukorvonalakkal. Öt fehér abroszos, hosszú asztalt töltöttek meg a köszöntésre érkezett vendégek, Papi pedig alig győzte hallgatni a jókívánságokat.


Szerkesztőségünk ajándékát, egy bekeretezett karikatúrát Bognár Nándor szerkesztő adta át (Fotó: Mészáros Tibor)

Sorakoztak az „Emlékszel, amikor egyszer…” kezdetű történetek is, de súlyos tévedés lenne azt gondolni, hogy Teszák Sándort csak a múlt dolgai, a régi történetek foglalkoztatják. Tele van tervekkel most is: egyebek mellett életmű-kiállítást tervez, tematikus karikatúrakötet összeállításán gondolkozik, de ezen nem is lehet csodálkozni, hiszen a legendás sokoldalúság nem kopik el az idők folyamán. Aki eddigi élete során volt többek között karikaturista és dekoratőr, reklámgrafikus, hírneves pecás és amatőr színjátszó – és mindezekben komoly díjak, elismerések tulajdonosa –, az nyolcvanon túl is tevékeny, eseménydús életet fog élni. Ehhez kívántunk neki valamennyien jó egészséget!

Kapcsolódó Cikkek

 • Vívók foglalták el a Hősök terét

  Vívók foglalták el a Hősök terét

  Olimpiai és világbajnokok, korosztályos válogatottak, és a legfiatalabbak részvételével, több mint ötszáz vívó népszerűsítette bemutatójával az egyik legsikeresebb magyar sportágat, a vívást a sportág világnapján.

 • Több mint 4,5 millió forint gyűlt össze a kerületnek

  Több mint 4,5 millió forint gyűlt össze a kerületnek

  Sokan látogattak ki a Richter Egészségváros XVI. kerületi rendezvényére, melyen a résztvevők az ingyenes szűrésekkel két és fél millió forintot gyűjtöttek össze, ami a Richter által felajánlott kétmilliós alapadománnyal kiegészülve 4,5 millió forintra nőtt.

 • Napraforgó START! Megálló

  Napraforgó START! Megálló

  Szeptember 1-jén új törvény által meghatározott feladattal bővül a kerületi Napraforgó Család és Gyermekjóléti Központ tevékenysége.

 • Bemutatjuk Magyarország jó hírét

  Bemutatjuk Magyarország jó hírét

  Kriszt László színházi rendező és koreográfus évtizedek óta lakik a kerületünkben. A Kazán István Kamaraszínház vezetője legutóbb az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban szervezett zenés estet, most pedig azt vette a fejébe, hogy előkészíti a Magyarország jó hírnevét elősegítő programsorozatot.