EUR: 325,77 Ft
CHF: 294,35 Ft
2019. július 18., csütörtök
Frigyes

Külföld

Tíz évre ítélték Pakisztán kormányfőjét

Tíz év börtönbüntetésre és 8 millió angol font (2,9 milliárd forint) pénzbírság megfizetésére ítélték pénteken első fokon távollétében Navaz Sarífot, Pakisztán volt kormányfőjét korrupció vádjával. Lánya hét évet és 2 millió fontos (730 millió forintos) pénzbüntetést kapott.

A vád szerint Navaz és családja nem tudott elszámolni azoknak a pénzeknek az eredetével, amelyekből Londonban luxusingatlanokat vásárolt, és adóbevallásában sem tüntette fel az összegeket. A pénteki ítélet ellen fellebbezhet, ugyanakkor egész sor bírósági tárgyalás vár még rá, a mostani csupán az első volt.


A legfelsőbb bíróság áprilisban távolította el hivatalából Sarífot, és egy életre eltiltotta a politizálástól. A volt miniszterelnök és lánya jelenleg Londonban él, ahol Saríf feleségét kezelik limfóma – a nyirokrendszer sejtjeiből kiinduló daganatos betegség – miatt. Júniusban a beteg asszony szívrohamot kapott, jelenleg kómában van, lélegeztetőgépen tartják.

Saríf később egy londoni sajtótájékoztatón elmondta: amint felesége magához tér, visszatér Pakisztánba, és készen áll arra, hogy börtönbe menjen.

“Amint Kulszúm Navaz lekerülhet a lélegeztetőgépről, és magához tér, visszatérek (…)” – mondta Saríf. “Ha Pakisztánban a demokrácia ára a börtön és a bilincs, boldogan megteszem” – tette hozzá.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trump szeptemberben Lengyelországba látogat

  Trump szeptemberben Lengyelországba látogat

  Donald Trump amerikai elnök megerősítette részvételét a második világháború kitörésének 80. évfordulóján rendezendő lengyelországi ünnepségeken – közölte csütörtökön a Wirtualna Polska lengyel hírportálnak adott interjúban Jacek Sasin lengyel kormányfőhelyettes.

 • A migráció további gettósodáshoz vezet

  A migráció további gettósodáshoz vezet

  Hozzájárult a bevándorlás a szegénységi gócpontok felduzzadásához Németországban, állítja a Berlini Tudományos Központ két kutatója által készített tanulmány.

 • Terrortámadásra készülhettek Németországban

  Terrortámadásra készülhettek Németországban

  Feltételezhető terrortámadás előkészülete miatt több lakást átkutattak a rendőrök csütörtök hajnalban, és négy embert előállítottak Észak-Rajna-Vesztfáliában, Németország nyugati részén – jelentette az ARD német közszolgálati televízió.