2020. augusztus 06., csütörtök
Berta, Bettina

Külföld

Tíz évre ítélték Pakisztán kormányfőjét

Tíz év börtönbüntetésre és 8 millió angol font (2,9 milliárd forint) pénzbírság megfizetésére ítélték pénteken első fokon távollétében Navaz Sarífot, Pakisztán volt kormányfőjét korrupció vádjával. Lánya hét évet és 2 millió fontos (730 millió forintos) pénzbüntetést kapott.

A vád szerint Navaz és családja nem tudott elszámolni azoknak a pénzeknek az eredetével, amelyekből Londonban luxusingatlanokat vásárolt, és adóbevallásában sem tüntette fel az összegeket. A pénteki ítélet ellen fellebbezhet, ugyanakkor egész sor bírósági tárgyalás vár még rá, a mostani csupán az első volt.


A legfelsőbb bíróság áprilisban távolította el hivatalából Sarífot, és egy életre eltiltotta a politizálástól. A volt miniszterelnök és lánya jelenleg Londonban él, ahol Saríf feleségét kezelik limfóma – a nyirokrendszer sejtjeiből kiinduló daganatos betegség – miatt. Júniusban a beteg asszony szívrohamot kapott, jelenleg kómában van, lélegeztetőgépen tartják.

Saríf később egy londoni sajtótájékoztatón elmondta: amint felesége magához tér, visszatér Pakisztánba, és készen áll arra, hogy börtönbe menjen.

“Amint Kulszúm Navaz lekerülhet a lélegeztetőgépről, és magához tér, visszatérek (…)” – mondta Saríf. “Ha Pakisztánban a demokrácia ára a börtön és a bilincs, boldogan megteszem” – tette hozzá.

Kapcsolódó Cikkek