EUR: 329,12 Ft
CHF: 299,03 Ft
2019. október 23., szerda
Gyöngyi

Külföld

Tizenegy napja rekedtek a föld alatt a gyerekek

Hétfőn bukkant rá a thaiföldi haditengerészet különleges alakulata arra gyermekfocicsapatra, amelynek június 23-án veszett nyoma a Bangkoktól ezer kilométerre fekvő Tham Luang-barlangrendszerben. A tizenkét diák és edzőjük lapzártánkig már a tizedik napot töltötte a föld alatt. Ha az éjjel sem sikerült kimenekíteni őket, már a tizenegyediket. Csodával határos módon minden gyermek jó egészségnek örvend, azonban nagyon legyengültek. Búvárok segítségével vittek ételt a 11 és 16 év közötti diákoknak, és közvetlen telefonvonalat létesítettek hozzájuk, így már tudtak beszélni aggódó szüleikkel is.

Közben a fogságba esettek kilétére is fény derült. A 13 éves Mongkol Boonpium édesapja, Thinnakorn például azt nyilatkozta, hogy amióta megtalálták a gyerekeket, el sem mozdult a barlang bejáratótól. Elmondása szerint fia majdnem annyira szeret tanulni, mint amennyire a futballt kedveli. Egy másik bennragadt fiú, Somphong Jaiwong tanára azt emelte ki, hogy tanítványa legnagyobb álma, hogy egyszer majd a thaiföldi válogatottban játsszon. A 25 éves edző, Ekkapol Chantawong egyébként korábban már járt a barlangrendszerben, így tudta, hogy merre viszi a gyerekeket.


A 13 fős csoport azért ragadt a barlangban, mert az országban éppen monszunidőszak van, és egy áradást követően elzáródott a kijárat. A szakemberek most megpróbálják kiszivattyúzni a vizet, de a hatóságok úgy döntöttek, hogy addig is, amíg a kimentésük módját megtervezik, búvároktatásban részesítik a gyerekeket, hogy biztonságosan tudjanak navigálni a barlangrendszer sáros, zavaros vizében.

EPA/

 

EPA

EPA

 

Kapcsolódó Cikkek