EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 15., szombat
Valér

Egyéb Nyíregyháza

Tizenkét nemzet vesz részt a XII. Cantemus Fesztiválon

Tucatnyi nemzet képviselői érkeznek augusztus második felében Nyíregyházára a XII. Cantemus Fesztiválra. A programot 22 éve megálmodó, Szabó Dénes által vezetett Cantemus Kóruscsalád garantáltan el fogja kényeztetni a nyíregyháziakat és a megyében élőket!

Augusztus 15. és 21. között 12 nemzet 15 kórusának 600 énekese koncertezik majd folyamatosan, különböző helyszíneken. A kétévente esedékes rendezvénysorozat idei újdonsága, hogy a V4-ek országaiból érkező énekkarok is fellépnek: Puella Orantes – Lengyelország, Technik Akademic Vegyeskar – Szlovákia, Vox Iuvenalis Kórus – Csehország. Ki ne hagyjuk a magyar résztvevőt ebben a vonatkozásban: Cantemus Gyermekkar, Nyíregyháza. Persze minden cantemusos fellép, így a szám jóval nagyobb, nem mellesleg a szervezők is ők – valóban „izgalmas” nyári elfoglaltság ez a világhírű csapat tagjainak. A „legegzotikusabb” címre minden bizonnyal a Dél-Afrikából érkező Stellenbosch Egyetemi Kórus és a Fülöp-szigeteki Hail Mary Gyermekkar pályázik.


A Cantemus kóruscsalád gyermekkara és a Pro Musica leánykara
(Fotó: Lokál)

A fesztivált szokott módon megelőzi a Karvezetői Mesterkurzus, amelynek van egy jótékonysági nyitó hangversenye. Ezúttal a Nyíregyházi Rotary Clubbal közösen szervezik, a bevételt a Jósa András Oktatókórház Geriátria Osztálya számára ajánlják fel. A „Kontinensek Hangjai” hangverseny augusztus 17-én lesz, a Gálakoncert pedig az állami ünnep estéjén, a Continental Arénában. Ezeken kívül minden esemény ingyenes. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas Szabó Dénes (ez esetben fesztiváligazgató is) azt mondja, a látogatók mellett a Magyarországi Fesztiválok Igazgatósága is kiváló visszajelzéseket ad a szervezettségről, a körülményekről. Utóbbi pár évvel ezelőtt a legmagasabb elérhető fokozatot ítélte a nyíregyháziaknak, ezzel a debreceni Bartók Kórusversenyt is „megelőzték”.

Szabó Dénes kórusvezető
MTI Fotó: Mohai Balázs

A részletes programot augusztus első hetében már bizonyosan megtalálják sokan a postaládájukban is és az énekkari tagok is terjesztik majd Nyíregyháza főterén, de természetesen a fesztivál hivatalos honlapján is elérhető.


Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.