EUR: 324,32 Ft
CHF: 285,19 Ft
2018. szeptember 25., kedd
Eufrozina, Kende

Belföld

Tizennyolc médiaszolgáltatóra szabtak ki bírságot

Tizennyolc médiaszolgáltatóra szabott ki bírságot műsorkvóta és műsorrendi eltérések miatt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa – közölte az NMHH kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.

A TV4 és a Story4 országos csatornát, valamint a körzeti Galaxy4-et működtető Digital Media and Communications Zrt. 600 ezer forintos, a többi, helyi és körzeti médiaszolgáltató néhány tízezer forintos bírságot kapott – írták.


A tájékoztatás szerint a médiatanács a televíziók műsorkvótákra vonatkozó kötelezettségének 2017-es teljesítését vizsgálta.

Hozzátették: a médiatörvény egyértelműen előírja a televízióknak, hogy besorolásuktól függően – lineáris, lekérhető vagy közszolgálati – évi teljes műsoridejük hány százalékát kell európai, illetve magyar művek bemutatására fordítaniuk. Külön kitér arra is, hogy mekkora arányban kell ezek között olyan műveknek szerepelniük, amelyeket az adott szolgáltató független műsorkészítővel készíttetett vagy független műsorkészítőtől öt évnél nem régebben készült műként szerzett be.


A közlemény szerint a médiatanács felszólította a Tatai Televízió szolgáltatóját, hogy tegyen eleget a jogszerű magatartás követelményének és tartózkodjon a jövőbeni jogsértésektől, mert egy áprilisban vizsgált adáshéten a hatósági határozatokban foglaltaknál kevesebb napi rendszeres híradást tettek közzé.

A Tatabányai Televízióban szintén kevesebb volt a napi rendszeres híradás a hatósági határozatokban foglaltakhoz képest, valamint eltértek a hálózatba kapcsolódás engedélyezett formájától is, ezért a médiatanács a médiaszolgáltatóra tízezer forintos bírságot rótt ki – tudatták.

A Halas Rádió az általa vállaltakhoz képest kevesebb magyar zenét és több ismétlést tett közzé, ezért a tanács tízezer forintra bírságolta – írták.

Kiemelték, hogy a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítják meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.

Kitértek arra is, hogy a médiatanács visszautasította az Advenio Zrt. kérelmét, amelyben az a HOLD Rádiós és Televíziós Reklám Kft. és a médiatanács közötti, országos kereskedelmi rádiós hatósági szerződés megszüntetését kérte. Az elutasítás fő indoka, hogy a kérelmező cég nem ügyfél a szerződéskötési eljárásban, így kívülálló harmadik személyként nincs jogosultsága ilyen kérelmet előterjeszteni – közölték.

A testület továbbá vizsgálta a Nyíregyháza 99,4 MHz és 103,9 MHz helyi rádiós frekvenciák kereskedelmi hasznosítására érkezett pályázatok alaki megfelelőségét, és valamennyi pályázótól hiánypótlást kért. Előbbire az LB Rádió Kft., utóbbira a Center-Rádió Kft., mindkettőre pedig a Regionális Rádió Kft. és a Sunshine Rádió Kft. pályázott – ismertette az NMHH.

Kapcsolódó Cikkek

 • Szijjártó: Stratégiai érdek, hogy Magyarország maradjon Kína első számú partnere

  Szijjártó: Stratégiai érdek, hogy Magyarország maradjon Kína első számú partnere

  Magyarországnak gazdasági és stratégiai érdeke, hogy továbbra is Kína első számú gazdasági, kereskedelmi és befektetési partnere maradjon a közép-európai térségben – jelentette ki kedden New Yorkban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, akinek az ENSZ-közgyűlés aznap megnyílt csúcsszintű ülésszakán elsőként Vang Ji kínai külügyminiszterrel volt kétoldalú találkozója.

 • A kormány vizsgálja meg a bevándorlási különadót

  A kormány vizsgálja meg a bevándorlási különadót

  Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága keddi ülésén felkérte a kormányt, hogy vizsgálja meg a bevándorlási különadó megfizetésére vonatkozó hatályos jogszabályokat, és kezdeményezzen változtatásokat, amennyiben azok lehetőséget biztosítanak az adóelkerülésre.

 • Orbán Viktor: A gyógyszeripar a magyar gazdaság húzóágazata

  Orbán Viktor: A gyógyszeripar a magyar gazdaság húzóágazata

  A gyógyszeripar a magyar gazdaság húzóágazata és leginnovatívabb területe, cél a további növekedés és az, hogy az ágazat részesedése a nemzeti összterméken belüli a jelenlegi 6 százalékról 8 százalékra nőjön – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden, a magyar tulajdonú Béres Gyógyszergyár Zrt.

 • Hétfőn búcsúztatják Kulcsár Győzőt

  Hétfőn búcsúztatják Kulcsár Győzőt

  Jövő hétfőn búcsúztatják a hetvenhét éves korában, hosszan tartó betegség után múlt szerdán elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai, háromszoros világbajnok párbajtőrözőt, a Nemzet Sportolóját.